Trump, turneu-maraton în Asia

Data actualizării: Data publicării:
trump melania turneu
FOTO: Guliver/GettyImages

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a plecat într-un turneu în Asia în cursul căruia va vizita cinci ţări în 12 zile. Va fi cel mai lung pe care îl face un lider american în această parte a lumii după mai mult de 25 de ani. 

FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images

(GALERIE FOTO. Clic pe imagine pentru a le vedea și pe celelalte)

Vizita are loc în contextul ameninţării tot mai serioase pe care o reprezintă programul nuclear nord-coreean. Miza este convingerea aliaţilor de angajamentele ferme ale Statelor Unite în zonă, chiar dacă îşi promovează în continuare şi politica „America pe primul loc”.

Donald Trump va face vizite în Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine. Este însoțit de prima-doamnă, Melania Trump.

Înainte, însă, liderul de la Casa Albă a făcut o oprire în arhipelagul Hawaii, al 50-lea stat american. A participat la o întâlnire cu comandamentul forţelor din Pacific şi a vizitat memorialul de la Pearl Harbour. Acolo a avut loc atacul japonez care a atras Statele Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

În drum spre Hawaii, Trump a declarat reporterilor în avion că și-a extins turneul în Asia cu o zi (inițial era prevăzut să dureze 11 zile) pentru a participa la ceea ce a spus el că va fi cea mai importantă zi a summitului ASEAN în Filipine.

Trump va participa la Summitul EAS de la Manila la sfârșitul turneului. Summitul, ce are loc la 14 noiembrie în capitala Filipinelor, urmează imediat după summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la 13 noiembrie, în capitala filipineză.

După o oprire în Japonia, Trump se va duce în Coreea de Sud, China, Vietnam și Filipine.

"Începem o lungă călătorie", a spus Trump înainte de a pleca din Washington. "Așteptăm cu nerăbdare acest lucru", a adăugat el, notând prelungirea cu o zi a vizitei în Filipine, țară condusă de excentricul președinte Rodrigo Duterte.

El a mai declarat că se așteaptă la "un mare succes". "Vom discuta despre comerț. Vom discuta evident despre Coreea de Nord", a adăugat Trump.

Turneul asiatic al lui Trump are loc în timp ce în SUA ancheta asupra legăturilor campaniei sale electorale cu Rusia cunoaște evoluții importante. Un consilier de politică externă în campania prezidențială a lui Donald Trump s-a întâlnit cu oficiali ai guvernului rus anul trecut, a relatat vineri The New York Times, care citează mărturia depusă de acest fost consilier, în această săptămână, în fața unei comisii a Congresului Statelor Unite. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri