Cel puțin 222 de morţi și peste 800 de răniţi după un tsunami care a lovit în Indonezia

Data actualizării: Data publicării:
Tsunami hits Sunda Strait in Western Indonesia
Foto: Agerpres

Cel puţin 222 de persoane au murit şi peste 800 au fost rănite în urma unui tsunami în Indonezia, potrivit unui nou bilanţ anunţat duminică de agenţia pentru gestionarea catastrofelor din această ţară, relatează agenții de presă internaționale.

Tsunami hits Sunda Strait in Western Indonesia
Tsunami în Indonezia după erupția unui vulcan. Foto: Agerpres

Actualizare 14:00. Autoritățile au anunțat că numărul persoanelor decedate în urma tsunamiului se ridică la 222. De asemenea, numărul răniților a depășit 800.

Actualizare 9:40. Cel puţin 168 de persoane au murit şi peste 700 de oameni au fost răniţi în urma tsunamiului provocat de erupţia vulcanului Anak Krakatau, în Indonezia, conform unui nou bilanţ, anunţat de Agenţia de Gestionare a Catastrofelor, citată de News.ro.

„Numărul total de morţi a ajuns la 168. Sunt 745 de răniţi şi 30 de persoane sunt dispărute”, a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene, Sutopo Purwo Nugroho.


Actualizare 8:20. Un nou bilanț al autorităților indică 62 de morți.

Citește și VIDEO. Tsunami în Indonezia. Valurile mari de apă au lovit în timpul unui concert


„În strâmtoarea Sunda, 40 de persoane au murit, 584 au fost rănite şi două persoane sunt date dispărute”, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei.

Alte trei persoane au murit în zona Serang, a adăugat el.

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami, a precizat sursa citată.

Alunecări de teren submarine provocate de erupţia vulcanului Anak Krakatau ar putea fi cauza acestui tsunami, a anunţat Agenţia de climatologie din Indonezia (BMGK).

Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insula Java şi Sumatra.

BMGK susţine că erupţia vulcanului a avut în jurul orei locale 21.03 (14.03 GMT), iar tsunamiul a lovit la ora locală 21.27.

„În acelaşi timp mareea era înaltă din cauza fenomenului de lună plină, aşa că a fost o combinaţie a celor două fenomene naturale”, a spus Nugroho.

El a precizat că victimele au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Nugroho susţine că 430 de case, nouă hoteluri, zece vase şi zeci de maşini au fost avariate pe plaja Carita din provincia Banten.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat pentru Metro TV că tsunamiurile declanşate de erupţii vulcanice sunt "rare" şi că tsunamiul din strâmtoarea Sunda nu a fost provocat de un cutremur.

„Nu a existat niciun cutremur, iar erupţia Anak Krakatau nu a fost chiar atât de mare”, a declarat Nugroho pentru Metro TV, notând că nu au existat mişcări seismice „semnificative” care să indice că va avea loc un tsunami.

Erupţia vulcanului a creat o coloană de cenuşă vulcanică de până la 500 de metri înălţime, notează Reuters.

Iniţial, autorităţile indoneziene au anunţat că valul nu era un tsunami ci o maree înaltă şi au cerut populaţiei să nu intre în panică. "A fost o greşeală, ne pare rău", a scris mai târziu Sutopo Purwo Nugroho pe Twitter.

Indonezia, lovită de dezastre naturale

Indonezia, arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană), se află pe centura de foc a Pacificului, zonă de puternică activitate seismică.

Pe 28 septembrie, un cutremur de pământ cu magnitudinea 7,5 şi tsunamiul care a urmat au devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale, provocând moartea a cel puţin 2.073 de persoane. Însă alte 5.000 de persoane sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Iar în 2004, în a doua zi de Crăciun un cutremur de magnitudine 9,3 a avut loc în nordul Insulei Sumatra și a provocat o serie de valuri uriaşe care au omorât peste 220.000 de persoane în Asia şi Africa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este treaba cu Luigi Mangione: de ce a înnebunit internetul și cum a devenit acest asasin un...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Cauza decesului lui Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk. Ce spun medicii legiști
Film Now
Richard Gere, adevărul despre rolul interpretat în „Pretty Woman”: „La început am spus că nu este pentru...
Adevarul
Mircea Diaconu și Partidul Comunist Român. A fost nevoit să joace în roluri de activist și proletar și făcut...
Newsweek
Care pensionari primesc încă o pensie până de Crăciun? Casa de Pensii anunță că a transferat banii
Digi FM
Andreea Marin, mesaj emoționant după ce fiica ei a fost admisă la facultate în SUA. Fanii vedetei au...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Sharon Stone, adevărul despre celebritate: „E foarte scump să fii faimos”. Actrița nu poate zbura cu linii...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...