Turcia a cerut Ungariei să închidă şcolile care ar avea legătură cu Fethullah Gulen

Data publicării:
Recep Erdogan GettyImages august 2015

 

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Turcia nu a nominalizat ce şcoli are în vedere, există doar presupuneri în acest sens. Nu se ştie exact nici ce anume a cerut Turcia din partea Ungariei.

Directorul adjunct al şcolii Orchidea din Budapesta a declarat portalului online Index că "din surse neconfirmate" a auzit că şcoala lor se află în vizorul guvernului turc. Balazs Orosz a declarat că "nu are cunoştinţă" de orice legătură a şcolii cu Fethullah Gulen. El a adăugat că "mi-ar fi greu să-mi imaginez că în Europa, în UE un guvern ar lua orice măsură faţă de o instituţie care funcţionează conform reglementărilor locale, şi nu are nicio legătură cu Turcia sau cu guvernul turc".

Ministerul de externe ungar a confirmat pentru Index că au fost contactaţi "prin canale diplomatice". Ankara ar fi cerut "desfiinţarea anumitor instituţii, respectiv organizaţii din Ungaria care conform informaţiilor Turciei acordă sprijin moral şi financiar organizaţiei teroriste care poate fi pusă în legătură cu tentativă de lovitură de stat din Turcia". La rândul sau, MAE ungar "este gata să analizeze cererea turcă pe baza reglementărilor legislative în vigoare".

Contactată de Digi24, ambasada Turciei de la Budapesta nu a dorit să comenteze ştirea. În comunicatul pe care l-au dat publicităţii se afirmă: "În declaraţia etică formulată imediat după lovitură de stat, Ungaria prietenă şi aliată a exprimat clar că ia poziţie pe lângă democraţie şi împotriva actelor de terorism".

Vineri, reprezentanţii şcolii Orchidea au susţinut o conferinţă de presă în care au declarat că şcoala funcţionează ca instituţie ungară, pe baza programei şcolare ungare, iar în afară de taxele şcolare plătite de familiile copiilor şi normativă de stat nici şcoală, nici fundaţia care administrează şcoala nu primeşte bani din alte surse. Nici copiii, nici învăţătorii care predau în şcoală nu sunt supuşi vreunei influenţe religioase, politice sau ideologice. Au existat anterior controale din partea autorităţilor dar nu au găsit nicio neregulă, a notat Balazs Orosz.

Efkan Unlu, preşedintele fundaţiei Prizma, care administrează şcoală Orchidea din Budapesta a declarat pentru Index că îl cunoaşte pe Fethullah Gulen, îl stimează şi sprijină filosofia sa. "El vorbeşte despre pace, iubire şi dialog, iar eu cred în acestea. Şi în faptul că în aceste categorii violenţă nu-şi are locul" - a spus Unlu, adăugând: bineînţeles, opinia sa despre Gulen nu are nicio influenţă asupra şcolii, transmite corespondentul Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri