Turcia a decis să trimită în Arabia Saudită dosarul morții lui Khashoggi. Avocat: Decizia înseamnă „a arunca mielul în gura lupului”

Data publicării:
Jamal Khashoggi afis dreptate
Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani la momentul morții sale, a fost ucis în 2018 în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite. Foto: Profimedia Images

Justiţia din Turcia a decis joi, fără surpriză, să trimită în Arabia Saudită dosarul morţii lui Jamal Khashoggi, jurnalist saudit asasinat în octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit de la Istanbul.

Logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a spus, după aflarea știrii, că va ataca decizia în apel. Ea este cea care îl aştepta în faţa consulatului Arabiei Saudite unde el se afla în ziua crimei pentru a obţine nişte documente.

„Aici nu suntem conduşi de o familie, ca în Arabia Saudită. Avem un sistem judiciar care răspunde doleanţelor cetăţenilor. De aceea, vom face apel”, a declarat ea presei la ieşirea dintr-un tribunal din Istanbul, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Am decis să transferăm dosarul Arabiei Saudite”, a declarat judecătorul tribunalului din Istanbul unde are loc din iulie 2020 procesul în contumacie a 26 de acuzaţi saudiţi.

Suspansul a fost scurt: ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a dat un aviz pozitiv solicitării procurorului, care a vrut „să încheie şi să transfere dosarul” Riadului.

Moartea lui Khashoggi, ucis şi dezmembrat în consulatul saudit, a afectat relaţiile dintre cele două puteri regionale sunnite. Însă Turcia, aflată în plină criză economică, încearcă de câteva luni să se apropie de Arabia Saudită.

În opinia unuia dintre avocaţii lui Khashoggi, Gokmen Baspinar, „decizia de a transfera dosarul încalcă legea”, dar şi suveranitatea Turciei.

„Nu există nicio anchetă penală în Arabia Saudită. Autorităţile saudite au închis deja procesul şi au decis să achite numeroşi suspecţi”, a reamintit el, precizând că a depus „un recurs la tribunalul administrativ de la Ankara împotriva deciziei ministerului”.

Un alt avocat, Ali Ceylan, afirmă că decizia înseamnă „a arunca mielul în gura lupului”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri