Turcia: Doi copii riscă să ajungă la închisoare pentru insultă adusă președintelui Erdogan

Data publicării:
13 ERDOGAN

 

 Foto: Gulliver/Getty Images

Procurorii au cerut împotriva celor doi minori pedepse cu închisoarea între 14 luni și 4 ani și 8 luni, precizează publicația.

Băieții au fost surprinși în ziua de 1 mai în timp ce rupeau un afiș cu imaginea lui Erdogan pe o stradă din Diyarbakir, oraș cu majoritate kurdă.

Voiam să smulgem afișe ca să vindem hârtia. N-am fost atenți la cine era în fotografie, nu știam cine era”, s-a apărat în fața magistratului cel mai mic dintre inculpați, identificat cu inițialele R.Y.

Dacă președintele aduce în fața justiției doi copii pentru că au rupt un poster, este foarte trist pentru dreptul din Turcia”, a comentat avocatul băieților, Ismail Korkmaz, menționând că prima audiere în proces va avea loc pe 8 decembrie.

Cei doi sunt inculpați în baza articolului 299 din codul penal care pedepsește, cu o pedeapsă maximă de 4 ani de închisoare, orice persoană care „aduce atingere imaginii” șefului statului.

De la alegerea lui Erdogan în funcția de președinte, în august 2014, s-au înmulțit dosarele penale în baza acestei prevederi, ele vizând artiști, jurnaliști sau simpli cetățeni.

În decembrie 2014, un minor de 17 ani a fost ridicat din sala de clasă și ținut în arest timp de câteva zile sub aceeași acuzație, apoi condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri