Turcia își extinde operațiunile militare în Siria

Data publicării:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că operaţiunea Scutul Eufratului, îndreptată împotriva militanţilor din nordul Siriei şi lansată în august 2016, va fi extinsă în alte două oraşe importante, aflate sub controlul combatanţilor kurzi susţinuţi de SUA, informează agenţia de presă dpa.

„Vom finaliza acest proces prin continuarea pasului pe care l-am făcut cu operaţiunea Scutul Eufratului în Afrin şi Manbij, şi apoi vom aduce securitatea şi pacea la toate frontierele” (Turciei), a declarat Erdogan în faţa membrilor partidului său aflat la putere, „Dreptate şi dezvoltare” (AKP), marţi, în parlament.

Turcia a lansat operaţiunea transfrontalieră în 2016, pentru a combate organizaţia Stat Islamic de-a lungul frontierei cu Siria şi a contracara YPG, miliţiile kurde din Siria care controlează în prezent Afrin.

Manbij se află sub controlul Forţelor Democrate Siriene (SDF), o coaliţie formată din diferite grupări susţinute de SUA şi dominată de YPG.

Potrivit Ankarei, atât YPG, cât şi SDF sunt ramuri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, şi prin urmare sunt „teroriste”.

„Acum este timpul să distrugem total proiectul organizaţiei separatiste de a stabili un coridor terorist în Siria”, a spus Erdogan marţi.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri