Turcia își intensifică ofensiva împotriva Statului Islamic

Data publicării:
Tancuri armata Turcia granita cu Siria GettyImages august 2015

Dealurile provinciei Şirnak, din sud-estul ţării, sunt populate de astfel de vehicule de luptă. Sunt şi zeci de soldaţi care patrulează zi lumină de-a lungul graniţei cu Siria. Desfăşurarea de forţe este justificată. Armata turcă luptă pe două fronturi: împotriva ISIS, dar şi a rebelilor kurzi.

Oficialii de la Ankara spun că împotriva terorismului trebuie să existe un singur răspuns - ofensiva armată. Poziţiile exprimate de Ankara nu sunt văzute însă cu aceiaşi ochi de la Moscova. Premierul Dmitri Medvedev pune sub semnul întrebării legitimitatea ofensivei împotriva kurzilor din Irak. Dmitri Medvedev spune că nu există aprobarea Bagdadului pentru aceste intervenții.

Pe de altă parte, președintele turc este criticat pe plan intern de opoziție, care îl acuză că sporește tensiunile cu kurzii din dorința de a convoca alegeri anticipate care să aducă partidului său un scor mai bun decât cel obținut în urmă cu câteva săptămâni.

Turcia resimte puternic și o criză umanitară – cea a refugiaților sirieni, care au ajuns până la Istanbul și care uneori sunt nevoiți să cerșească. Nu le este ușor să se adapteze la rigorile unei metropole. Surse neoficiale indică aproape jumătate de milion de imigranți numai în Istanbul. O mare parte dintre aceștia sunt copii. Sunt 8.000 de imigranți care trec zilnic granița cu Turcia pe la Suruci, acolo unde luna trecută s-a petrecut atentatul soldat cu 32 de morți care l-a convins pe președinte să intre în luptă cu Statul Islamic. De la Suruci se îndreaptă către marile orașe ale Turciei, dar cei mai mulți vin la Istanbul, relatează trimisul special al Digi24 în Turcia, Adrian Cojocaru.

Urmăriți în materialul video de mai jos comentariul jurnalistului Digi24 Luca Niculescu în legătură cu intensificarea ofensivei Turciei:

Cum va fi afectată securitatea regiunii și ce înseamnă escaladarea tensiunilor dintre turci și kurzi? Cum va gestiona președintele Erdogan această situație? La toate aceste întrebări „Jurnalul de Seară” va încerca să răspundă și vineri, într-o ediție specială realizată de Cosmin Prelipceanu de la Istanbul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri