Turcia: Luptele continuă la Istanbul, Gezi Parc s-a transformat în spital de campanie

Data publicării:
taksim2

De 13 zile, Piaţa Taksim - Gezi Parc este locul revoltei turcilor care cer demisia guvernului. Forţele de ordine au luat cu asalt piaţa de la primele ore ale dimineţii. Sute de poliţişti şi jandarmi au înconjurat piaţa şi i-au luat pe sus pe protestatarii care au rămas peste noapte în corturile amplasate în centrul Istanbulului.

Până să realizeze ce se întâmplă, aceştia s-au trezit faţă în faţă cu tunurile cu apă, în timp ce buldozerele au dărâmat toate baricadele ridicate pe străzile care duc spre Piaţă. Însă manifestanţii nu s-au dat bătuţi: tinerii au aruncat cu pietre şi sticle incendiare şi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine.

Prezent în mijlocul evenimentelor din Piața Taksim, jurnalistul RFI Laurenţiu Colintineanu a povestit, la emisiunea „Imparţial”, ce se întâmplă acolo.

„Sunt enorm de mulţi oameni în piaţă şi vin din ce în ce mai mulţi. În acest moment, eu sunt pe o stradă laterală şi nu am reuşit să intru în Piaţa Taksim din cauza barajului de gaze lacrimogene. Toate străzile sunt baricadate, se trage cu gaze lacrimogene în plan orizontal, ceea ce este foarte grav. Proiectilele acelea vin cu o forţă foarte mare. Am văzut astăzi un protestatar care a primit în faţă un astfel de proiectil şi nu s-a mai ridicat de jos. Cei care erau cu el spuneau că a murit pe loc. Date oficiale nu avem, nu putem să confirmăm.

În acest moment, în Piaţa Taksim sunt aproximativ 40.000-50.000 de oameni”, a relatat jurnalistul marţi seară, în jurul orei 22:45.

ACTUALIZARE ora 1:07 Marţi seară. Gezi Parc, transformat în spital de campanie. 73 de avocaţi, reţinuţi timp de mai multe ore

Potrivit unui corespondent al Agenţiei France Presse aflat la faţa locului, Parcul Gezi din Istanbul s-a transformat în spital de campanie. Forţele de ordine controlau marţi noapte Piaţa Taksim, dar nu şi Parcul Gezi, locul în care au izbucnit manifestaţiile, la 31 mai. Patru puncte de prim ajutor au fost instalate, iar sosirea răniţilor este anunţată prin intermediul unor fluiere.

Este vorba mai ales despre persoane lovite de grenade lacrimogene în zona capului sau în alte zone ale corpului, persoane care au căzut, care au suferit fracturi, crize de astm sau care au plăgi deschise”, a declarat o voluntară de la centrul de prim ajutor. Ea menţionează că, de acolo, după ce li se acordă primul ajutor şi hemoragiile sunt oprite, aceştia sunt trimişi la spital.

Tot marţi, poliţia a reţinut şi a interogat 73 de avocaţi care protestau faţă de intervenţia forţelor de ordine, informează agenţia franceză de presă. Avocaţii, strânşi la Palatul de Justiţie din Istanbul, au denunţat acţiunea violentă, scandând „Taksim e peste tot”, „Rezistenţa e peste tot”, a relatat o altă avocată a cărei identitate se află sub anonimat.

În cursul serii, cei 73 de avocaţi ar fi fost puşi în libertate, după un interogatoriu de mai multe ore. Preşedintele Baroului turcesc, Metin Feyzioglu, a luat poziţie faţă de demersul colegilor de breaslă şi a făcut mai multe anunţuri de sprijin pe pagina sa de Facebook, anunţând totodată că va merge la Istanbul pentru a discuta cu autorităţile la faţa locului, a scris Feyzioglu.

Avocaţii sunt frecvent ţinta autorităţilor turce, notează AFP. Câteva zeci de avocaţi s-ar afla în arest preventiv sub suspiciunea că ar avea legături cu organizaţii clandestine, în special cu rebelii kurzi din rândul Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri