TURCIA. Miting de susținere a lui R. Erdogan, după o noapte de proteste violente

Data publicării:
turcia proteste 28 dec

Mii de oameni participă la această oră la un miting de susţinere a premierului turc Recep Erdogan. Manifestaţia are loc într-un oraş din apropierea Istanbulului, după o noapte de violenţe în acest oraş. Poliţia a intervenit în forţă pentru a dispersa oamenii care încercau să ajungă în piaţa Taksim, unde era programată o mare manifestaţie împotriva premierului Erdogan. Şi în capitala Turciei, Ankara, forţele de ordine au atacat oamenii pentru a-i determina să renunţe la proteste - peste 30 de manifestanţi au fost reţinuţi în urma incidentelor.

Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a-i alunga pe manifestanți. Aceștia au ripostat cu artificii și petarde. Unii dintre ei au încercat să ridice baricade in coșuri de gunoi, bănci și panouri pentru a împiedica înaintarea forțelor de ordine.

După mai multe ore de confruntări, protestatarii s-au retras din zona Pieței Taksim, simbolul manifestațiilor antiguvernamentale din vară.

Oamenii s-au înfuriat din cauza afacerilor murdare ale guvernului. Au furat, iar acum vor să mușamalizeze scandalul, iar premierul încearcă să manipuleze sistemul judiciar.

Premierul Erdogan susține că întregul scandal este un complot internațional menit să destabilizeze economia țării. În fața partizanilor săi, veniți să îl întâmpine pe aeroportul in Istanbul, șeful guvernului a lansat un avertisment procurorilor care au declanșat ancheta de corupție.

„Magistrații vor plăti pentru că au încercat să ia suveranitatea din mâinile poporului”, a spus Recep Erdogan, premierul Turciei.

Deja, zeci de ofițeri de rang înalt din poliție au fost destituiți și înlocuiți cu persoane considerate mai de încredere. Asta în vreme ce scandalul de corupție în care sunt implicați fii de foști miniștri și președintele unei bănci de stat amenință să cuprindă chiar familia prim-ministrului. Unul dintre fiii lui Recep Erdogan este bănuit de trafic de influență.

În tot acest timp, alți trei deputați ai formațiunii de guvernământ, între care un fost ministru al culturii, și-au dat demisia din partid. Pe fondul zvonurilor privind o eventuală lovitură de stat militară, armata a anunțat că nu se va lăsa atrasă în scandalul care zguduie viața politică a Turciei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri