Turcia. Poliția ar fi introdus substanțe chimice în tunurile cu apă

Data publicării:
turcia arestari

Actualizare 16.58. Potrivit presei, un gaz lichefiat a fost introdus în tunurile cu apă în cursul operaţiunilor de evacuare a manifestanţilor din Parcul Gezi Taksim. Experţii avertizează că nu există nicio bază legală pentru măsuri de acest fel, relatează site-ul ziarului Hurriyet. Există imagini care surprind momentul în care agenţi de poliţie adăugau o substanţă în tunurile cu apă.

Un cunoscut avocat turc, Ömer Kavili, a calificat gestul autorităţilor ca fiind unul „extrem de periculos", chiar o „crimă împotriva umanităţii".

Poliţia turcă a procedat marţi la zeci de arestări în mediile de extremă stânga în legătură cu manifestaţiile antiguvernamentale din Turcia, care au început la sfârşitul lunii mai. La Istanbul, poliţia a arestat din propriile locuinţe aproximativ 90 de membri ai Partidului Socialist al Oprimaţilor (ESP), o mică formaţiune activă în timpul manifestaţiilor, a anunţat pentru AFP Baroul din Istanbul, potrivit MEDIAFAX.

La Istanbul, poliţia a arestat din propriile locuinţe aproximativ 90 de membri ai Partidului Socialist al Oprimaţilor (ESP), o mică formaţiune activă în timpul manifestaţiilor, a anunţat pentru AFP Baroul din Istanbul, potrivit MEDIAFAX.

Poliţia a încercuit, de asemenea, sediile cotidianului Atilim şi agenţiei de presă Etkin, apropiate acestui partid, au transmis posturile de televiziune NTV şi CNN-Türk.

Deputatul Sirri Sürreya Önder a confirmat pe Twitter arestarea, la care a asistat, a vicepreşedintelui ESP, Alp Altinörs, ridicat de la domiciliul său.

NTV menţionează, de asemenea, reţinerea a 30 de persoane la Ankara, a altor 13 la Eskisehir (nord-vest) şi operaţiuni ale poliţiei în alte 18 provincii.

Poliţia turcă a arestat deja aproape 600 de persoane, duminică, la Istanbul şi Ankara, în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale, potrivit barourilor din cele două oraşe.

Poliţia poate menţine un suspect în custodie timp de patru zile, potrivit legii turce, înainte de a-l prezenta în faţa unui procuror care să decidă o eventuală inculpare, plasare în arest preventiv sau punere în libertate.

Pe de altă parte, Ministerul turc de Justiţie a început să lucreze asupra unui proiect de reglementare a criminalităţii pe Internet, cu scopul de a reduce rolul unor reţele de socializare în propagarea îndemnurilor de a participa la manifestaţii împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, a informat marţi cotidianul Hürriyet Daily News, citând o sursă ministerială.

„Noi evaluăm aplicaţiile din străinătate privind această chestiune”, a anunţat această sursă, citată de cotidian.

Aproximativ 25 de persoane au fost arestate la începutul lunii mai, la Izmir (vest), pentru că au postat pe Twitter „informaţii false sau defăimătoare” despre manifestaţii, după care au fost eliberate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri