Turcia prelungeşte până la 27 octombrie misiunea navelor de explorare în zona disputată din Mediterana de Est

Data publicării:
Vas turcesc de foraj surprins în Marea Mediterana
Vas turcesc de foraj surprins în Marea Mediterana

Turcia a anunţat miercuri că a prelungit până la 27 octombrie misiunea navei de explorare Oruc Reis şi a altor două vase într-o zonă disputată din Mediterana de Est, o decizie de natură să alimenteze suplimentar tensiunile în regiune, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Navele Orus Reis, Ataman şi Cengiz Han, ale căror misiuni urmau să se încheie la 22 octombrie, îşi vor continua operaţiunile într-o zonă situată la sud-est de insula grecească Rhodos până la 27 octombrie, a transmis marina turcă.

Turcia şi Grecia, state membre NATO, sunt angrenate într-o dispută legată de revendicările concurente privind resursele de hidrocarburi din Mediterana de Est şi de extinderea platourilor lor continentale.

Tensiunile s-au acutizat în august după ce Turcia a trimis nava Orus Reis în ape revendicate şi de Grecia şi Cipru.

Ankara retrăsese Oruc Reis luna trecută pentru 'a lăsa loc diplomaţiei' înaintea unui summit UE la care Ciprul a cerut sancţiuni împotriva Turciei. Aceasta a retrimis nava în misiune luna aceasta, provocând o reacţie de iritare din partea Greciei, Franţei şi Germaniei.

După summit, Uniunea Europeană a declarat că va sancţiona Turcia dacă aceasta va continua operaţiunile în regiune, un avertisment despre care Ankara a spus că tensionează şi mult relaţiile bilaterale. Turcia susţine că aceste operaţiuni se desfăşoară în graniţele platoului său continental.

Miercuri, Grecia a cerut Uniunii Europene să-şi reconsidere uniunea vamală cu Turcia, deplângând ceea ce a numit 'fanteziile imperiale' ale acesteia.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri