Turcia se răzbună: blochează mai multe proiecte NATO

Data publicării:
turcia parlament oameni - GettyImages-576628008

Conflictul diplomatic al Turciei cu ţările europene intră într-o nouă fază. Ankara blochează programele NATO de cooperare cu ţări terţe, incluzând evenimente politice, proiecte civile şi antrenament militar.

Decizia nu are efecte asupra misiunilor în desfăşurare, dar poate provoca probleme pe termen lung, de exemplu în pregătirea misiunilor din Kosovo.

Totul se întâmplă după ce Germania, Olanda şi Austria au provocat furia Ankarei, interzicând miniştrilor turci să desfăşoare pe teritoriul lor activităţi de campanie în vederea referendumului din aprilie pentru extinderea prerogativelor preşedintelui.

Nu este singurul răspuns al Turciei față de deciziile țărilor europene. Ministrul turc al afacerilor europene, Omer Celik, a evocat luni o revizuire a acordului semnat de Turcia și UE privind lupta împotriva migrației ilegale.

Una dintre clauzele acordului încheiat pe 18 martie 2016 între guvernul turc și UE prevede ca Turcia să „ia toate măsurile necesare pentru a preveni crearea de noi rute ale migrației ilegale, terestre sau maritime, în direcția UE”. Turcia are frontiere terestre și cu Grecia, și Bulgaria, țări membre ale UE.

Potrivit agrnției Anadolu, ministrul Celik s-a referit numai la rutele terestre deoarece punerea în cauză a aplicării prevederilor acordului privind rutele maritime ar pune în pericol viața migranților care încearcă să ajungă în Europa pe mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri