Turcia și Arabia Saudită ar putea lansa o ofensivă terestră în Siria

Data publicării:
cavusoglu ministrul turc de externe

„Dacă va exista o strategie contra ISIS, atunci Turcia și Arabia Saudită ar putea participa la o operațiune terestră”, a afirmat ministrul Mevlut Cavusoglu citat de cotidienele Yeni Safak și Haberturk.

El a mai spus că Arabia Saudită, care a devenit în ultimele luni unul dintre cei mai apropiați aliați ai Turciei, va desfășura avioane de vânătoare la baza de la Incirlik, din sudul țării, acolo unde se găsesc deja avioanele coaliției conduse de americani. Responsabili saudiți „au venit și au făcut deja o recunoaștere a bazei. Deocamdată nu știm câte avioane vor fi desfășurate”, a completat Cavusoglu.

„Unii spun că Turcia este reticentă în a lua parte la lupta împotriva Daesch. Dar Turcia este cea care face cele mai concrete propuneri”, a adăugat șeful diplomației turce. El susține că Arabia Saudită a transmis că este dispusă să trimită trupe „atunci când va veni timpul pentru o operațiune terestră”. 

Anunţul nu face decât să inflameze spiritele în zonă.

Rusia a avertizat Arabia Saudită să nu intervină militar în Siria pentru că acest conflict ar putea degenera într-un război mondial. „Avem nevoie de negocieri între guvernul sirian şi opoziţia siriană şi nu este nevoie să ameninţi pe nimeni cu o intervenţie la sol. Rusia nu urmăreşte obiective secrete (în Siria, n.r.) care să meargă dincolo de ceea ce am spus deja. Luptăm pentru că multe dintre miliţiile care luptă acolo sunt din Rusia şi s-ar putea întoarce la noi şi pot comite atentate teroriste. Aceşti oameni trebuie să rămână acolo”, a spus premierul Dmitri Medvedev. 

Vestea despre posibila intervenţie militară terestră a Turciei şi Arabiei Saudite în Siria vine la două zile după ce SUA şi Rusia au anunţat impunerea unui armistiţiu în zonă.  

„De câteva zile se vorbește despre așa ceva. Faptul că știrea vine dintr-un interviu nu arată cum ar veni într-un anunț oficial al Guvernului turc că va începe această ofensivă. Problema este să înțelegem împotriva cui s-ar îndrepta această ofensivă, dacă ea ar avea loc. (...) Nu ne aflăm în fața unei știri de tipul mâine începe războiul și urmează să vedem cât de bună este diplomația aceasta militară, în care să se stabilească clar cine este inamicul și cine nu”, a comentat, la Digi24, Hari Bucur-Marcu, expert în probleme de securitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri