Sari la conținut

Turcia | Starea de urgență, prelungită cu trei luni

Parlamentul turc a votat marți pentru prelungirea cu trei luni a stării de urgență decretate după lovitura de stat eșuată din luna iulie, transmite Agerpres.

Aftermath of Failed Coup in Turkey Continues

FOTO: Gulliver/Getty Images

Starea de urgență care este acum în vigoare urma să expire pe 19 octombrie. Votul din parlament a urmat unei dezbateri scurte și nu a pus probleme, având în vedere majoritatea confortabilă a partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), formațiunea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Acesta din urmă a declarat că s-ar putea impune prelungirea stării de urgență pentru un an întreg, astfel încât să se poată desfășura acțiunile împotriva rețelei clericului musulman Fethullah Gulen, care trăiește autoexilat în SUA și este considerat de autoritățile de la Ankara artizanul puciului eșuat.

Partidul social-democrat CHP, cel mai mare din opoziție, precum și cel prokurd, HDP, se opun deschis stării de urgență, estimând că această măsură este un fel de cec în alb dat guvernului pentru a se răzbuna împotriva adversarilor săi prin măsuri la limita legalității.