Turcia susține că are înregistrări ale morții jurnalistului dispărut în consulat: „Poți auzi cum a fost interogat, torturat și ucis”

Data actualizării: Data publicării:
Istanbul. Încăpere din clădirea consulatului Arabiei Saudite. Presupușii asasini ai jurnalistului saudit Jamal Khashoggi sunt suprinși de camerele de securitate.
Presupușii asasini ai jurnalistului Jamal Khashoggi, surprinși de camerele de securitate ale consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.

Autorităţile turce le-au declarat unor funcţionari americani că deţin înregistrări audio şi video ce dovedesc uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a relatat joi noapte Washington Post, citat de Agerpres.

saudis-istanbul-tw
Presupușii asasini ai jurnalistului Jamal Khashoggi, surprinși de camerele de securitate ale consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.

Citește și: Ultimele imagini cu jurnalistul dispărut în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Ipoteza macabră a oficialilor turci

"Înregistrarea audio din interiorul ambasadei arată ce i s-a întâmplat lui Jamal după ce a intrat", a declarat o sursă neidentificată şi familiarizată cu problema pentru cotidianul american.

"Pot fi auzite vocea sa şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă. Poţi să auzi cum a fost interogat, torturat şi apoi ucis", a adăugat această sursă. Turcia i-ar fi anunţat pe oficialii americani în legătură cu înregistrarea, potrivit Washington Post, dar nu se ştie cum a fost obţinută această înregistrare audio şi video.

Cu toate acestea, Arabia Saudită a negat vehement orice implicare în dispariţia jurnalistului şi a declarat că el a părăsit consulatul la scurt timp după ce a sosit acolo. Saudiţii nu au prezentat nicio dovadă care să confirme afirmaţiile lor şi susţin că sistemul de supraveghere video a consulatului nu înregistra la momentul respectiv.

Arabia Saudită şi Turcia au convenit să formeze o echipă de lucru comună pentru a investiga circumstanţele legate de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Decizia survine după o convorbire între consilierul Casei Albe, Jared Kushner, care este şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, şi Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, la începutul acestei săptămâni.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat agenţiei publice de presă Anadolu că ideea de a înfiinţa "grupul de lucru comun" a venit de la Arabia Saudită.

Khashoggi, un jurnalist proeminent ce trăia în exil autoimpus la Washington, nu a mai fost văzut de când a intrat în consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie.

O sursă care este la curent cu investigaţia turcă a declarat portalului de ştiri Middle East Eye (MEE) că saudiţii se află pe punctul de a accepta dovezile Turciei că la consulat a avut loc o crimă. Saudiţii ar intenţiona să dea vina pe elemente din ţara lor "adânc infiltrate în securitatea statului pentru răpirea jurnalistului", a spus această sursă.

Potrivit acestei surse, saudiţii speră să ridice un "zid" în jurul lui Salman, care a insistat că nu ştie nimic despre presupusa operaţiune de răpire.

Acceptarea de către saudiţi a versiunii turce a evenimentelor - că a avut loc o crimă la consulat - ar reprezenta o schimbare majoră faţă de ceea ce au declarat public oficiali din Arabia Saudită după ce dispariţia lui Khashoggi a fost anunţată.

Până în prezent, oficialii saudiţi au negat vehement că s-a întâmplat ceva la consulat şi au spus că Khashoggi a părăsit clădirea la scurt timp după ce a sosit. Oficialii turci s-au exprimat doar anonim citaţi de mass-media cu privire la detaliile anchetei.

"Ştim când Jamal a fost ucis, în ce cameră a fost ucis şi unde a fost dus corpul său pentru a fi dezmembrat. Dacă echipa de criminalişti este lăsată să intre, ei ştiu exact unde să meargă", a declarat o sursă turcă la curent cu investigaţia, citată de MEE. Sursa a spus că anchetatorii sunt siguri că deţin deja suficiente dovezi medico-legale după cercetarea reţelei de canalizare conectate la clădire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri