Turcia. Ziarul preluat de stat și-a schimbat politica

Data publicării:
politisti turcia

Sute de femei au fost pur şi simplu luate la bătaie de forţele de ordine pe străzile din Istanbul şi din Ankara în urma unui marş spontan. Cum scuturile şi pumnii nu au fost de ajuns, agenţii au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Reprezentantele protestatarelor spun, însă, că nu vor renunţa.

„Aceasta este imaginea unui guvern al disperării. Au încercat să ne interzică să demonstrăm. Ştim că nu ne vor permite să demonstrăm astăzi, dar mai ştim şi că femeile nu vor părăsi străzile ca să se întoarcă acasă.”

Totul a pornit de la decizia autorităţilor de la Istanbul de a interzice o demonstraţie pe data de 8 martie, chiar de ziua femeii. Oficialii de la Istanbul spun că au făcut acest lucru din motive de securitate.

Violenţele vin la două zile după ce sute de protestatari au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene, dar şi cu bastoane din faţa sediului cotidianului Zaman.

Oamenii au fost indignaţi de decizia autorităţilor turce de a prelua conducerea cotidianului critic la adresa regimului condus de preşedintele Recep Erdogan. După câteva concedieri, primul număr al publicaţiei după preluare a devenit brusc extrem de laudativ la adresa conducătorului de la Ankara.

„Entuziasm istoric în privinţa podului”, titrează ziarul pe prima pagină într-un adevărat elogiu la adresa preşedintelui Erdogan. Schimbarea nu a scăpat ziariştilor turci rămaşi independenţi.

„În mai puţin de 48 de ore, noul administrator a transformat ziarul Zaman preluat de autorităţi într-un instrument de propagandă al regimului din Turcia”, se observă într-un mesaj pe Twitter, pentru ca într-un altul să se spună:

„Aşa-zişii administratori au transformat cotidianul Zaman preluat de autorităţi într-un soi de maşină de propagandă a lui Erdogan în numai câteva ore...”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri