Turcii ar putea călători fără vize în Uniunea Europeană

Data publicării:
summit

Liderii europeni speră să convingă Turcia şi Grecia să reducă la minimum numărul celor care încearcă să ajungă, pe „ruta balcanică”, în vestul continentului. O soluţie ar fi ca „toţi refugiaţii care nu sunt sirieni” să nu mai fie lăsaţi să treacă de graniţele Turciei, iar toţi cei care au reuşit să facă deja asta, să fie primiţi înapoi de autorităţile de la Ankara. În schimb, Ankara va primi bani, peste trei miliarde şi jumătate de euro, şi a obţinut deschiderea unui nou capitol de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Planul este, dacă pot spune, uşor de enunţat, greu de pus în practică. Este vorba despre securizarea frontierelor exterioare, cooperare cu Turcia şi solidaritate cu Grecia”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei

La rândul său, David Cameron, premierul Marii Britanii a declarat: „Nu există nicio perspectivă ca Marea Britanie să se alăture unui proces comun de acordare de azil, avem abordarea noastră diferită, propriul mod de a face lucrurile pentru a ne securiza graniţele.”

E un summit informal, dar foarte util pentru că ne va permite încă o dată să avem o discuție cu Turcia în legătură cu niște angajamente pe care Turcia și le-a asumat”, a spus Dacian Cioloş, premierul României

Obiectivele propuse sunt însă greu de atins. Grecia şi Turcia nu vor să îşi transforme teritoriul în imense centre pentru imigranţi şi cer ca statele europene să împartă povara cu ele.

Este problema noastră comună. Nu este problema unei singure ţări. Este o problemă europeană la care trebuie găsită o soluţie europeană”, a declarat Alexis Tsipras, premierul Greciei.

„Acest summit demonstrează cât de indispensabilă este Turcia pentru Europa şi Europa pentru Turcia”, a precizat Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

Între timp, la graniţa greco-macedoneană, mii de refugiaţi aşteaptă ca autorităţile de la Skopje să le permită intrarea în ţară. Aceeaşi aşteptare şi în Turcia. Zeci de mii de oameni caută orice variantă pentru a trece în Grecia, şi de aici mai departe spre vestul Europei. Taberele de refugiaţi sunt doar locuri unde supravieţuiesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri