Sari la conținut

Turiștii au distrus celebra plajă din filmul „The Beach”, cu Leonardo DiCaprio. Gestul disperat al oamenilor de știință pentru a o salva

Oamenii de știință au fost nevoiți să închidă plaja idilică unde a fost filmat „The Beach” (n.r. Plaja), în care rolul principal a fost jucat de nimeni altul decât Leonardo DiCaprio.

shutterstock_289362893

Foto: shutterstock

Leonado DiCaprio este un cunoscut activist în probleme de mediu. Actorul câștigător al unui premiu Oscar a pus bazele unei organizații caritabile care se ocupă cu probleme legate de schimbările de climă și nu ezită niciun moment să le ceară direct politicienilor să intervină de urgență pentru a stopa încălzirea globală.

Tot DiCaprio este cel care a produs un documentar foarte cunoscut în care a vorbit despre cât de aproape suntem de a cauza daune ireparabile planetei. Chiar și în discursul pe care l-a ținut după ce a câștigat premiul Oscar pentru rol principal a subliniat problemele cauzate de încălzirea globală, pe care ar trebui să le rezolvăm cât mai repede.

Ironia sorții a făcut însă ca tocmai unul dintre filmele în care a jucat să transforme Maya Bay de pe insula Ko Phi Phi Leh, Thailanda, într-un hot spot pentru turiști. Din cauza turismului care a explodat în zonă - peisajele sunt ce-i drept superbe, celebra plajă jucând un rol central în filmul regizat de Danny Boyle - plaja se va închide turiștilor pentru patru luni în fiecare an. Asta se întâmplă pentru că reciful de corali de aici, dar și întreg ecosistemul sunt în mare pericol. Plaja a fost deschisă non-stop din 2000, anul în care romanul lui Alex Garland a fost adaptat pentru marile ecrane. Este vizitată acum de 4.000 de turiști în fiecare zi. Nu mai puțin de 200 de bărci ajung și ele, zilnic, acolo.

„Arată obosită, toată frumusețea i-a pierit. Avem nevoie de un time out pentru aceasta plajă”, a spus Thon Thamrongnawasawat, om de știință, specialist în viață marină.

Astfel, plaja va fi închisă în luna iunie anul acesta și nu va mai primi turiști până în octombrie. Când va fi redeschisă, numărul turiștilor care vor putea ajunge într-o zi pe plajă va fi redus la numai 2.000, iar bărcile vor fi nevoite să ancoreze pe partea opusă a insulei.

Cât despre Leonardo DiCaprio, actorul nu va renunța prea curând la a fugi după utopii. Într-o discuție cu Barack Obama din 2016, actorul s-a arătat entuziasmat de idea lui Elon Musk de a coloniza Marte. Să sperăm însă că nu vom distruge și planeta vecină, cum se pare că deja am făcut cu aceasta.

Pe aceeași temă