Uber, amenințată cu procese din partea propriilor șoferi

Data publicării:
captura uber 19 08 2015-1

Propriii săi şoferi au primit în SUA dreptul să intenteze un proces colectiv împotriva Uber. Aceştia cer să nu mai fie colaboratori ai companiei, ci angajaţi cu drepturi depline. Astfel li s-ar rambursa cheltuielile cu benzina şi cele de întreţinere a maşinii. În plus, Uber ar trebui să plătească pentru aceştia impozite pentru asigurări sociale.

Trei şoferi ai Uber au primit dreptul la un proces colectiv, însă avocatul acestora spune că mii de colaboratori ai Uber se vor alătura curând. Este atacat practic însuşi modelul de business al companiei care a putut oferi preţuri reduse clienților tocmai mulţumită flexibilităţii statutului de colaborator. Această flexibilitate însă i-a atras şi pe mulţi şoferi în companie, fiindcă aceştia îşi pot suplimenta veniturile muncind câte ore doresc şi fără a avea nevoie de licenţă de şofer profesionist.

Procesul însă poate fi începutul unui atac mai larg - la adresa aşa-numitei noi economii, în care firmele de internet iau locul companiilor tradiționale funcționând nu ca un furnizor de servicii, ci ca o platformă care aduce la un loc clienţii şi oamenii de rând care vor să îşi vândă serviciile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri