Uciderea lui Jamal Khashoggi, organizată prin Skype. Cine este Saud al-Qahtani și ce a vorbit cu jurnalistul saudit

Data actualizării: Data publicării:
Saud al-Qahtani_twitter
Saud al-Qahtani_twitter

Pe măsură ce Arabia Saudită recunoaște decesul jurnalistului Jamal Khashoggi, chiar dacă nu a precizat circumstanțele, atenția investigatorilor turci se îndreaptă către Saud al-Qahtani, un consilier de rang înalt de la curtea regală a Riadului. Acesta i-ar fi coordonat pe cei 15 ucigași care se aflau în consulatul din Istanbul prin Skype, scrie Reuters.

Saud al-Qahtani_twitter
Saud al-Qahtani, fost consilier de rang înalt de la curtea regală a Riadului. Foto: Twitter

Saud al-Qahtani se ocupa de imaginea prințului Mohammed bin Salman pe rețelele de socializare, a plănuit arestarea a sute de oameni din elita țării, a capturat un premier libanez (Saad al-Hariri, în 2017, n.red.) și, potrivit două surse citate de Reuters, a condus uciderea brutală a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consultatul din Istanbul, dând ordine prin Skype.

El a fost concediat sâmbătă, împreună cu alți patru oficiali.

Reuters precizează însă că Saud al-Qahtani a avut în ultimii trei ani o influență atât de mare în regat încât este foarte greu pentru saudiți să-l portretizeze ca fiind cel care a comandat crima fără să-l lege de prințul Mohammed, poreclit MbS.

„Acest episod nu va duce la căderea lui MbS, dar i-a afectat grav imaginea și va dura mult timp până să fie reparată. Regele îl protejează”, a spus una dintre surse, potrivit sursei citate.

De altfel, Qahtani a zis la un moment dat că nu ar avea vreo inițiativă fără aprobarea șefului său. „Crezi că iau decizii fără îndrumare? Sunt un angajat și un executant loial al ordinelor date de regele meu și de prinț”, a scris acesta pe Twitter, vara trecută.

El nu a dorit să facă declarații despre acest caz.

Oficialii saudiți susțin că prințul Mohammed bin Salman nu era la curent cu operațiunea care a dus la moartea lui Khashoggi și „cu siguranță nu a ordonat răpirea și uciderea cuiva”.

Potrivit Reuters, care citează surse de la curtea regală, prințul MbS a permis ca Saud al-Qahtani să poarte responsabilitatea uciderii lui Khashoggi. Inițial, Arabia Saudită a negat decesul jurnalistului Jamal Khashoggi, în data de 2 octombrie, pentru ca mai apoi să admită că a murit, însă într-o încăierare, și acum să atribuie decesul unei sufocări. Autoritățile turce neagă aceste scenarii lansate de Riad și afirmă că au o înregistrare audio cu ce s-a întâmplat în consulat.

Ce au vorbit prin Skype Saud al-Qahtani și Jamal Khashoggi

Reuters mai informează, citând un înalt oficial saudit care deține accesul la informații secrete, că Saud al-Qahtani a vorbit cu cei din consulat prin Skype. A vociferat insulte la adresa lui Khashoggi prin telefon, iar potrivit surselor din cele două țări, jurnalistul a răspuns cu aceeași monedă.

Telefonul i-ar fi aparținut generalului Maher Mutreb, care face parte din evhipa de securitate a prințului Mahommed, și identificat de turci ca fiind parte din echipa de 15 ucigași.

O sursă din serviciile de informații din Turcia a spus că, la un moment dat, Qahtani le-a spus oamenilor săi să scape de cadavru. „Aduceți-mi capul câinelui”, a dat instrucții înaltul ofical saudit.

Reuters precizează că deocamdată nu este clar dacă Saud al-Qahtani a urmărit întreaga asasinare a jurnalistului, pentru că o sursă arabă a spus că „operațiunea a fost de mântuială și executată prost”.

Potrivit surselor, înregistrarea audio prin Skype se află acum la Recep Tayyip Erdogan, care refuză să o pună la dispoziția americanilor. Președintele turc a anunțat zilele trecute că va prezenta marți informații noi cu privire la investigație.

Potrivit unui oficial de la Riad care a prezentat versiunea saudită, Khashoggi s-a luat la bătaie și nu a auzit ca Saud al-Qahtani să fi luat legătura cu consulatul prin Skype, dar că propia anchetă va continua.

Citiți și

Trump „nu este mulţumit” de explicaţiile autorităţilor saudite în cazul Khashoggi

Scurgere de informații: De teamă că ar putea păți ceva la Riad, prințul Salman s-a retras pe un iaht în Marea Roșie

VIDEO. Imagini cu sosia jurnalistului asasinat, îmbrăcată în hainele lui, la scurt timp după ce acesta ar fi fost ucis

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri