Sari la conținut
News Alert

Uciderea lui Osama bin Laden, 5 ani mai târziu. Barack Obama explică deciziile operațiunii din 2011

Barack Obama, preşedintele Statelor Unite: „Fiecare dintre noi îşi spusese punctul de vedere, obţinuserăm toate informaţiile posibile, ştiam riscurile la care ne expuneam.”

În urmă cu cinci ani, camera de comandă de la Casa Albă era martora unor momente extrem de tensionate. Cei mai importanţi lideri politici şi militari ai Statelor Unite erau acolo şi urmăreau în direct operaţiunea de lichidare a lui bin Laden.

Barack Obama, preşedintele Statelor Unite: „Ar fi trebuit să folosim o rachetă ca să aruncăm în aer complexul (în care era bin Laden, n.red.)? Am cântărit argumentele...evident, avantajul ar fi fost neimplicarea soldaţilor noştri. Problema ar fi fost că nu puteam confirma dacă l-am prins sau ucis pe bin Laden.”

În calitate de comandant al armatei, Barack Obama a decis să trimită comandoul forţelor speciale să îl anihileze pe liderul Al Qaida.

William McRaven, comandantul misiunii în care a fost ucis Osama bin Laden: „A ştiut că totul s-a terminat. Ce este importat e că ultimul om pe care l-a văzut a fost un american.”

Restul e istorie. Într-o fracţiune de secundă, cel mai căutat terorist al planetei era împuşcat mortal de un militar al forţelor speciale. Ştirea a făcut rapid înconjurul lumii odată cu anunţul oficial făcut de Barack Obama, iar momentul a fost sărbătorit în faţa Casei Albei de sute de americani.

Americanii şi-au jurat să-l ucidă pe Osama bin Laden după atentatele din 11 septembrie 2001. Aproape trei mii de oameni au murit atunci, în atacurile teroriştilor Al-Qaida condusă de bin Laden.