„Ucigașul din Casa Ororilor”: Povestea sinistră a criminalului care l-a inspirat pe autorul romanului „Tăcerea Mieilor” (CNN)

Data publicării:
Gary Heidnik / Buffalo Bill, interpretat de Ted Levine
Gary Heidnik (stânga) a răpit șase femei pe care le-a sechestrat într-o pivniță și le-a folosit ca sclave sexuale. Personajul Buffalo Bill (dreapta) din „Tăcerea mieilor” a fost inspirat parțial din cel căruia i se spunea „Ucigașul din Casa Ororilor”. Colaj foto: Profimedia Images

La patru decenii după ce Gary Heidnik a comis o serie de crime și abuzuri odioase, bărbatul poreclit „Ucigașul din Casa Ororilor” încă face parte din cultura populară: Buffalo Bill, criminalul în serie din thrillerul psihologic „Tăcerea Mieilor” a fost bazat parțial pe Heidnik. Detaliile cazului real, însă, sunt aproape prea îngrozitoare să fie povestite, relatează CNN.

Tracey Lomax a privit din camera martorilor dintr-o închisoare de stat din Bellefonte, Pennsylvania, în timp ce ucigașul surorii ei a primit injecția letală.

Criminalul Gary Heidnik a servit ultima masă – o cafea și două felii de pizza – cu puțin timp înainte să fie executat în data de 6 iulie 1999. Imediat după execuție, s-au auzit aplauze din camera martorilor, unul dintre aceștia strigând: „Îți mulțumesc, Isuse!”, după ce Heidnik a fost declarat mort.

Lomax a spus că încă își aduce aminte fiecare detaliu din cazul împotriva bărbatului care a răpit-o pe sora ei, Sandra Lindsay, și cinci alte femei afro-americane, pe care le-a ținut într-o pivniță unde le-a folosit ca sclave sexuale.

Femeia își amintește agonia resimțită atunci când a aflat că ucigașul le-a ținut pe victime într-un subsol inundat și le-a abuzat înainte să o omoare pe Lindsay și pe una dintre celelalte femei. Heidnik a legat-o cu cătușele pe Lindsay după ce a înfometat-o și a batjocorit-o, potrivit mărturiei supraviețuitoarelor.

La aproape un sfert de secol de atunci, Heidnik rămâne ultima persoană executată în Pennsylvania. Luna trecută, guvernatorul Josh Shapiro a spus că nu va permite autorităților din statul pe care îl conduce să execute nicio persoană condamnată la moarte, indiferent de crima comisă.

„Când fiul meu m-a întrebat de ce este în ordine să omori pe cineva drept pedeapsă pentru uciderea altei persoane, nu am putut să îl privesc în ochi și să-i explic de ce”, a spus Shapiro.

Victimele erau ținute în lanțuri într-o groapă săpată în pivnița casei în care Heidnik locuia și ținea predici

Lomax a spus că nu a văzut „Tăcerea mieilor”. „Nimeni nu vrea să vadă un film despre o persoană dragă care este sechestrată”, a spus Lomax pentru CNN.

„Am vrut cu adevărat să rămână la închisoare. Am vrut să rămână închis pentru că am vrut să nu aibă posibilitatea să fugă de femeile pe care le-a omorât”, a povestit Lomax. „Pentru că știu că l-au speriat. Știu că s-au întors să îl bântuie. Moartea sa a fost mult mai ușoară decât cea a victimelor lui”.

Între finalul anului 1986 și luna martie a anului 1987, Heidnik a răpit-o pe Lindsay și pe alte cinci femei: Josefina Rivera, Lisa Thomas, Jacqueline Askins, Agnes Adams și Deborah Dudley. Lindsay și Dudley au murit în captivitate.

Ucigașul le-a ademenit pe femei în casa lui promițând că le va oferi bani în schimbul serviciilor sexuale. Apoi, le ținea cu forța și le lega în lanțuri într-o groapă din pivniță, de multe ori goale, în timp ce le hrănea cu mâncare pentru câini și le viola în mod repetat.

Criminalul le administra electroșocuri și le împungea în ureche cu o șurubelniță

În plus, le supunea pe femei la forme de tortură fizică și psihică, precum administrarea de electroșocuri și împungerea urechilor cu o șurubelniță.

Înainte de a fi prins de poliție, Heidnik a dus o viață dublă: se dădea drept preot. Ținea predici în sufragerie pentru o congregație formată în principal din persoane cu deficiențe mintale.

În timp ce credincioșii se adunau în casa lui, nu aveau nicio idee de violențele macabre care aveau loc în încăperile de sub picioarele lor.

Lindsay avea 25 de ani la acea vreme și era o persoană cu dizabilități, potrivit lui Lomax, care a spus că Heidnik a profitat de vulnerabilitatea ei și dorința de a fi acceptată.

Înainte să o sechestreze, Lindsay îi povestea surorii ei despre vizitele în parcul de distracții împreună cu Heidnik și alți tineri din același grup. După acele vizite, Heidnik le cumpăra burgeri și cartofi prăjiți de la McDonald's.

„El era ca un erou pentru ei”, a spus Lomax.

În 1986, de Ziua Recunoștinței, Lindsay s-a dus să cumpere medicamente și nu s-a mai întors niciodată acasă

Viața secretă a lui Heidnik a fost expusă abia atunci când Rivera i-a câștigat încrederea și l-a convins să o lase să iasă puțin din casa în care acesta își sechestrase victimele. Rivera a fugit și a alertat poliția. Pentru Lindsay și Dudley, însă, era prea târziu.

Trupul dezmembrat al lui Lindsay a fost descoperit în casa lui Heidnik în ziua în care Lomax a împlinit 21 de ani. Femeia și-a petrecut ziua de naștere la secția de poliție, vorbind cu investigatorii despre sora ei. Dar, coșmarul ei nu se terminase acolo.

În timpul procesului lui Heidnik, au apărut detalii tulburătoare despre chinurile prin care au trecut femeile ținute în captivitate. Ziarele l-au poreclit pe Heidnik „Ucigașul din Casa Ororilor”.

„Nimeni nu știe cum este să auzi o descriere detaliată a felului în care a murit o persoană pe care o iubești”, a spus Lomax. „Multe persoane nu primesc o descriere o felul în care cineva moare la spital. Dar pentru noi, era la știri în fiecare zi. A fost foarte greu de citit. Dar era de evitat.”

De injecția letală primită de Heidnik atât rata execuțiilor, cât și sprijinul publicului pentru condamnarea la moarte în SUA au scăzut. În 1990, 80% dintre americani erau în favoarea pedepsei cu moartea pentru criminali; în 2022, procentul a coborât la 55%.

În 1999, anul în care a murit Heidnik, 98 de oameni au fost executați în America. Anul trecut, 18 persoane au avut aceeași soartă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri