Sari la conținut

Ucigașul leului Cecil se apără

„Walter Palmer, măcelarul de Bloomington” şi „Nu ai suflet” sunt doar câteva dintre mesajele lipite de oamenii furioşi, pe uşa cabinetului deţinut de medicul stomatolog. Protestatarii spun că gestul său nu poate fi iertat, mai ales că bărbatul mai omorâse în trecut şi alte animale sălbatice.

- Nu pot să-l iert pe acest tip, bine? Nu merită iertare!

- Este clar că nu este prima oară când face asta, dar sper că este ultima. Sper să înveţe o lecţie şi noi să scăpăm de un vânător şi ucigaş de animale, deoarece asta este.

Stomatologul a spus, printr-un comunicat, că regretă moartea leului Cecil. Bărbatul se apără şi susţine că participa la o vânătoare legală, pe care o plătise, fără să ştie că de fapt ghizii pe care îi angajase erau braconieri.

Autorităţile din Zimbabwe i-au adus deja în faţa justiţiei pe doi localnici care ar fi primit bani de la dentistul american pentru a-l ademeni pe leu în afara parcului natural.

Cazul leului Cecil a readus în discuţie o problemă mult mai gravă - industria care stă în spatele vânătorii de animale rare din Africa. Aceasta generază anual venituri de 200 de milioane de dolari, însă doar o mică parte din această sumă ajunge în bugetele naţionale, arată datele Uniunii Internaţionale pentru Protejarea Naturii.

Procentul este estimat la 0,06% din PIB. Conform statisticilor, peste 100.000 de animale sunt sacrificate anual pentru vânătoarea sportivă - 600 de lei, 800 de leoparzi, 640 de elefanţi şi 3.800 de bivoli.

1.300 de firme au oferte pentru expediţii de vânătoare în Africa şi îşi împart, anual, 18.500 de clienţi.