Ucraina a semnat un contract pentru gaz lichefiat, dar nu știe cu cine

Data publicării:
gaz-35892

„Au fost semnate mai multe documente, de un reprezentant al unei companii spaniole. În prezent clarificăm chestiunile tehnice, încercăm să descoperim dacă semnatarul a avut într-adevăr capacitatea de a semna acordul”, a spus Iuri Boiko, relatează Kiyv Post.

Documentele distribuite presei în cursul ceremoniei de semnare de luni îl listau pe Jordi Garcia Tabernero drept director general pentru comunicare al companiei Gas Natural Fenosa, din Spania. Însă compania spaniolă a spus ulterior că niciunul reprezentant de-al ei nu a participat la ceremonie, societatea nu are nicio intenție să participe la vreun consorțiu și nu știe absolut nimic despre acest proiect.

Biroul de presă al Agenției naționale pentru investiții din Ucraina a subliniat că acordul a fost semnat de un reprezentant al companiei Gas Natural Fenosa. În același timp, biroul de presă dă un alt nume al semnatarului - Jordi Sarda Bonvehi.

Potrivit Interfax Ucraina, o persoană pe nume Jordi Sarda Bonvehi a vizitat șantierul terminalului în septembrie ca reprezentant al companiei Enagas în Ucraina. Enagas a fost parte la un moment dat a grupului Fenosa. Însă, după o modificare în legislația europeană, grupul și-a vândut acțiunile Enagas.

De ce este interesată Ucraina de un terminal pentru gaz lichefiat

La sfârșitul anului 2010, Ucraina dădea de înțeles că ar fi interesată să se alăture proiectului AGRI și era dispusă să semneze un memorandum interguvernamental cu Azerbaidjanul pe tema livrărilor de gaz natural. Memorandumul, aprobat de guvernul ucrainean, viza stabilirea unei cooperări reciproc avantajoase cu Azerbaidjanul în domeniul livrărilor de gaz natural lichefiat şi îşi propunea să asigure organizarea necesară, precum şi condiţiile tehnice şi economice pentru realizarea proiectului ucrainean de a construi un terminal de regazificare pentru gazul natural lichefiat ce urmează să fie transportat pe Marea Neagră.

Implementarea acestui proiect - de construire la Marea Neagră a unui terminal pentru regazificarea gazului natural lichefiat - ar permite Ucrainei să atragă exportatori alternativi pentru livrările de gaz, ceea ce ar avea ca efect scăderea preţurilor la gazul importat în Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri