Ucraina cere despăgubiri Rusiei

Data publicării:
UCRAINA

Oficialii ucraineni au precizat că suma a fost calculată în baza precedentului invaziei Kuweitului de către Saddam Hussein, în 1991.

Consiliul de Securitate al ONU a impus Irakului să plătească despăgubiri pentru pagubele pe care le-a creat prin invadarea Kuweitului. Comisia ONU pentru Compensaţii a fost creată să gestioneze această problemă. Organismul a primit peste 2,5 milioane de solicitări, însumând peste 350 de miliarde de dolari, însă Comisia a aprobat plata a aproximativ 52 de miliarde de dolari, prin deduceri din veniturile petroliere ale Irakului.

Separat, Kievul reclamă Rusiei despăgubiri în legătură cu un contract pentru gaze naturale între cele două ţări. Guvernul Iaţeniuk denunţă contractul ca "inechitabil", afirmând că a produs Ucrainei pagube în valoare de 16 miliarde de dolari din cauza disproporţiei dintre preţurile prea mari şi tarifele de tranzit prea mici.

Contractul a fost semnat de către fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, fostă şefă a lui Iaţeniuk în cadrul partidului Patria.

Kievul, guverne occidentale şi NATO acuză Moscova că alimentează războiul din regiunea Donbas prin susţinerea insurgenţilor cu armament şi oameni, acuzaţii pe care ruşii le resping.

Parlamentul ucrainean a adoptat o declaraţie prin care denunţă Rusia ca "stat agresor". În prezent, deputaţii ucraineni analizează cel puţin două proiecte de lege prin care negarea "agresiunii ruseşti" urmează să devină o infracţiune de natură penală care să fie pedepsită cu închisoarea, potrivit ziarului rus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri