Sari la conținut

Ucraina, motiv de ceartă la ONU. Rusia şi SUA s-au acuzat reciproc

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a acuzat Moscova că vrea să ascundă abuzurile ce au loc în Donbas, în zonele controlate de rebelii pro-ruşi. Declaraţia a venit după ce Rusia a împiedicat un oficial ONU, timp ce o oră şi jumătate, să-şi prezinte raportul despre situaţia din Ucraina.

Ivan Simonovici, asistentul pentru drepturile omului al secretarului-general ONU: „Persistă rapoarte despre abuzuri la adresa drepturilor omului în aceste teritorii. Este vorba inclusiv de crime, tortură, detenţii ilegale şi muncă forţată”.

Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU: „Te întrebi ce vrea să ascundă Rusia. Înţelegem această dorinţă nefericită de a preveni Consiliul să audă lucruri incomode şi tocmai de aceea nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple”.

În schimb, ambasadorul rus a acuzat Statele Unite de faptul că războiul din Donbas nu s-a încheiat.

Vitali Churkin, ambasadorul Rusiei la ONU: „Susţinerea pe care Washingtonul a oferit-o partenerilor săi de la Kiev a avut un rol distructiv. De aceea, un acord politic este aşa de dificil de obţinut”.

Peste 9.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în cele 20 de luni de conflict în estul Ucrainei, potrivit ultimului raport ONU.