Ucraina: Noua doctrină militară desemnează Rusia drept principal inamic

Data publicării:
petro porosenko fb

Din nefericire, toate amenințările actuale sunt legate de Rusia și ele sunt pe termen lung”, a declarat președintele Petro Poroșenko în deschiderea reuniunii, subliniind că „respingerea conștientă sau inconștientă a independenței Ucrainei este înrădăcinată în mentalitatea elitelor politice ruse”, relatează AFP, citat de Agerpres.

Doctrina precedentă, moștenită din epoca sovietică, pleca de la principiul că amenințarea unei intervenții venea din Occident, iar „această doctrină eronată nu a fost revizuită niciodată în cei 24 de ani de independență a Ucrainei”, a amintit Petro Poroșenko.

Potrivit comunicatului autorităților de la Kiev, noua doctrină „indică Rusia drept principalul adversar militar al Ucrainei și stabilește condițiile eliberării teritoriilor temporar ocupate”, termen utilizat de Kiev pentru a desemna Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, și teritoriile aflate sub controlul rebelilor în estul separatist prorus.

Doctrina „pornește de la principiul conform căruia recurgerea de anvergură la forța militară împotriva Ucrainei este extrem de probabilă”, și prevede relansarea politicii de aderare la NATO.

Noua doctrină urmează să fie promulgată de președintele Petro Poroșenko, menționează comunicatul.

În aceeași ședință s-a decis și extinderea sancțiunilor economice și a altor măsuri restrictive ale Ucrainei împotriva unor „persoane fizice și juridice din Rusia și din alte state”. Potrivit Unian și TASS, pe noua listă figurează 1.124 de persoane fizice și 156 de persoane juridice din Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri