Ucraina. Persoanele care participă la proteste riscă închisoarea

Data publicării:
ucraina - 6259522-AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY-5

Legile au fost adoptate într-o atmosfera tensionată, dupa ce anterior parlamentarii s-au încăierat din cauza proiectului de buget. Reprezentanții opoziției au blocat sistemul electronic de vot. Cu toate acestea, legile au fost votate de deputații puterii în doar câteva minute, prin simpla ridicare a mâinii.

Manifestanții pro-europeni adunați în Piața Independenței au contestat noile legi și au cerut din nou demisia președintelui Viktor Ianukovici.

Persoanele care blochează clădirile oficiale riscă până la cinci ani de închisoare, iar instalarea neautorizată a corturilor în locurile publice este pedepsită cu 15 zile de detenţie. Alte legi prevăd amenzi împotriva celor care manifestează cu o mască pe faţă sau cu o cască pe cap, în timp ce defăimarea oficialilor va fi pedepsită cu un an de muncă în folosul comunităţii. Opoziţia a denunţat o încălcare a Constituţiei şi a cerut comunităţii internaţionale să ia măsuri împotriva puterii de la Kiev.

Parlamentul European va trimite la sfârşitul lunii ianuarie o delegaţie la Kiev, pentru a evalua situaţia politică din Ucraina. Iar oficialii de la Washington au anunţat că iau în considerare impunerea de sancţiuni împotriva administraţiei ucrainene şi revocarea vizelor pentru demnitarii implicaţi în reprimarea manifestanţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri