Ucraina sugerează că rușii au livrat Phenianului motoarele pentru rachetele balistice

Data publicării:
coreea rachete parada

Motoarele de rachetă produse în Ucraina şi care ar fi permis Phenianului, potrivit unui studiu, să realizeze progrese spectaculoase în domeniul balistic, au fost toate livrate Rusiei, a anunţat marţi agenţia spaţială ucraineană, relatează AFP, citată de News.ro.

Motoarele de tip RD-250, asamblate până în 2001 de întreprinderea Iujmaş - la care se referă International Institute for Strategic Studies (IISS) - erau vândute pe rachete de tip Ciclon-2 şi Ciclon-3 „în beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presă Iuri Radcenko, directorul agenţiei spaţiale ucrainene.

„Ei (ruşii) puteau să livreze, după aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.

Coreea de Nord ar fi obţinut recent motoare de rachetă de fabricaţie sovietică, probabil din Ucraina, au declarat experţi citaţi de New York Times. Kievul a negat, însă, încă de luni că ar fi vândut tehnologie balistică Phenianului.

„Ucraina nu a vândut niciodată rachete sau altă tehnologie balistică Coreei de Nord”, a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare.

Un expert de la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS), Michael Elleman, citat într-un articol din The New York Times, a declarat că Phenianul a schimbat recent modelul şi furnizorii de motoare pentru rachetele sale balistice. „Probabil că aceste motoare provin din Ucraina, fără îndoială în mod ilegal”, a adăugat el.

Experţi care au analizat fotografii cu liderul nord-coreean Kim Jong-un care inspecta noile motoare afirmă că materialul aminteşte de arsenalul sovietic.

„Anchetatorii guvernamentali şi experţii şi-au concentrat investigaţiile pe o uzină de rachete de la Dniepr, din Ucraina”, se mai spunea în articolul din NYT, care cita evaluări secrete ale agenţiilor americane de informaţii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri