Ucrainenii nu renunță la Europa. Peste 200.000 de manifestanţi au cerut demisia guvernului

Data publicării:
ucraina-10

Premierul Mykola Azarov a dat însă asigurări că integrarea europeană rămâne o prioritate a guvernului. Cu toate acestea, Uniunea Europeană nu mai are încredere în declaraţiile oficialilor de la Kiev şi a anunţat că aşteaptă un angajament clar al guvernului ucrainean, înainte de continuarea oricărei discuţii pe marginea acordului de asociere.

În tot acest timp, preşedintele Viktor Ianukovici se pregăteşte să meargă mâine la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni.

Peste 200.000 de oameni au manifestat paşnic în Piaţa Independenţei, de Ziua Demnităţii. A fost al treilea miting uriaş, de când preşedintele şi guvernul au întors Ucraina din drumul spre Europa, preferând o apropiere de Rusia.

Trebuie să facem tot ce este posibil, astfel încât Moscova să nu calce cu bocancii ei murdari peste ucraineni. De aceea îi interzicem preşedintelui să semneze la Moscova orice acord care ar veni în contradicţie cu interesele naţiunii noastre”, spune Oleh Tyahnibok, lider al opoziţiei.

Mai mult, protestatarii i-au cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să nu se mai întoarcă în ţară, dacă semnează acordul de uniune vamală cu Moscova. Manifestanţii pro-europeni au primit noi încurajări din partea Occidentului. În mijlocul lor au venit senatorii americani John McCain şi Christopher Murphy.

Lumea liberă este cu voi, America e cu voi, eu sunt cu voi. Ucraina va face Europa mai bună, iar Europa va face Ucraina mai bună”, a transmis John McCain, senator republican.

Cei doi congresmeni s-au întâlnit şi cu preşedintele Viktor Ianukovici. John McCain, un republican cu un cuvânt greu de spus în politica externă americană, a avertizat că Statele Unite ar putea lua în calcul impunerea unor sancţiuni Ucrainei, dacă guvernul de la Kiev va decide reprimarea manifestaţiilor pro-europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri