Ultimele minute din viața lui Rayshard Brooks, tânărul afro-american împușcat de poliție în Atlanta

Data actualizării: Data publicării:
brooks politie captura cnn
Sursa: Captura CNN

Moartea tânărului afro-american Rayshard Brooks, împușcat mortal de un polițist alb din Atlanta, a fost surprinsă de mai multe camere de supraveghere. Cele pe care le țineau polițiștii pe piept au căzut la un moment dat, în timp ce încercau să-l imobilizeze pe tânăr, dar momentul în care au fost trase focurile de armă a fost înregistrat pe camera de supraveghere a unui restaurant, relatează CNN, care a obținut imaginile.

Moartea lui Brooks a stârnit proteste violente în weekend și a dus la demisia șefei poliției din Atlanta, Erika Shields. Ofițerul care a împușcat Brooks, identificat de poliție drept Garrett Rolfe, a fost concediat, iar un al doilea ofițer implicat în întâlnire, Devin Brosnan, a fost suspendat.

Există o diferență clară între ceea ce poți face și ceea ce ar trebui să faci”, a spus primarul din Atlant, Keisha Lance Bottoms.

Nu cred că aceasta a fost o utilizare justificată a forței mortale”, a adăugat ea.

Încă nu este clar dacă polițiștii vor fi puși sub acuzare pentru uciderea lui Brooks.

Mai multe înregistrări video au surprins ultimele momente din viața lui Brooks. Sunt imagini filmate de camerele de supraveghere, camerele de corp ale poliției și camera de bord a mașinii de poliție.

Prima parte a incidentului este înegistrată pe camera de corp purtată de Brosnan. Se vede cum polițistul se apropie de mașina lui Brooks, care pare să doarmă la volan. Brosnan bate în geam pentru a-l trezi.

Când se trezește, Brooks pare dezorientat și incoerent. Brosnan se întreabă dacă este obosit și apoi îi spune să muta mașina în parcare. În cele din urmă, Brooks mută vehiculul, după noi insistențe ale lui polițistului, care a trebuit să-l trezească pe bărbat a doua oară.

Polițistul îl întreabă apoi pe Brooks dacă a băut, Brosnan se apropie de vehiculul parcat al lui Brooks și îl întreabă dacă a băut, iar răspunsul este: o singură băutură. Bărbatul a spus mai târziu că a fost ziua fiicei lui și că de aceea a băut.

După câteva minute apare și Rolfe, cu un etilotest.

Brooks pare dezorientat și nu pare să știe unde se află.

Brosnan îi spune că a băut prea mult, așa că nu ar mai trebui să conducă, și îi cere să-și pună mâinile la spate.

Este momentul în care începe o luptă între bărbat și polițiști. Camerele de corp ale ofițerilor cad, dar camera de bord a mașinii de poliție înregistrează incidentul în continuare.

Se vede cum Brosnan își scoate arma cu electroșocuri, în timp ce Rolfe îl ține din spate.

O altă înregistrare, filmată de un martor, arată cum tânărul încearcă să pună mâna pe pistolul cu electroșocuri al polițistului. Îl ia și fuge, după ce îl lovește pe Rolfe în față.

Rolfe își scoate propria armă cu electroșocuri și începe să fugă după Brooks.

Momentul în care Brooks este împușcat este surprins de o cameră de supraveghere a restaurantului Wendy’s.

În imagini se vede cum Rolfe mută arma cu electroșocuri din mâna dreaptă în mâna stângă și scoate pistolul. Brooks pare că îndreaptă arma cu electroșocuri spre polițist. Este momentul în care Rolfe trage, iar tânărul cade la pământ.

Duă câteva momente, polițiștii cer o ambulanță. Brooks a fost dus la spital, dar nu a mai putut fi salvat.

Avocatul familiei Brooks. L. Chris Stewart, spune că polițiștii nu ar fi trebuit să-l împuște pe Brooks, pentru că arma cu electroșocuri nu este mortală.

Dacă polițstul ar fi fost mai empatic și mai puțin speriat, probabil clientul meu nu a fi murit”, a adăugat el.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri