Ultimele secunde ale avionului prăbușit în Indonezia. Pilotul s-a luptat până la final

Data publicării:
Avion Lion Air parcat in aeroport
Avionul Lion Air s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Jakarta, având la bord 189 de pasageri | Foto: Shutterstock

Unul dintre șefii aviației din Indonezia a povestit în parlament cum s-au desfășurat ultimele clipe ale pasagerilor și însoțitorilor de zbor aflați la bordul avionului Lion Air, care s-a prăbușit luna trecută. Toți cei 189 de oameni aflați la bord au murit.

avion prabusit in indonezia, accident aviatic, avion prabusit, lion air
Avionul Lion Air s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Jakarta, având la bord 189 de pasageri | Foto: Shutterstock

Nurcahyo Utomo, șeful comitetului pentru siguranța transportului, a declarat că datele uneia dintre cutiile negre ale aeronavei arată că pilotul s-a luptat până în ultima clipă să țina avionul în aer, relatează The Guardian.

Aeronava avusese probleme similare și la un zbor precedent, din Denpasar spre Jakarta, însă atunci pilotul a reușit să redreseze avionul și să mențină controlul asupra lui.

Încă nu se cunosc motivele pentru care avionul Lion Air, un Boeing 737 Max, a căzut în apă, la doar câteva minute de la decolare. Însă Nurcahyo Utomo spune că datele recuperate arată că avionul a început să aibă probleme tehnice imediat după decolare, iar căpitanul și co-pilotul primeau informații diferite privind viteza de zbor.

Avionul a început să oscileze în sus și în jos în aer, la o înălțime de 1.500 de metri, apoi a stagnat în aer și a început să cadă, din cauza unei posibile defecțiuni la senzorii care indică unghiul de înclinație al vârfului aeronavei.

Pilotul a încercat să redreseze avionul aflat în cădere liberă, însă aeronava a devenit tot mai dificil de controlat, iar manșa avionului a devenit prea grea pentru a mai putea fi controlată manual. Avionul s-a prăbușit în apă la o viteză mai mare de 178 km/oră.

Analiza datelor din cutia neagră arată că Boeingul nu avea nicio problemă la motoare. Echipele de investigație încă mai caută a doua cutie neagră, cea care conține înregistrarea conversației dintre piloți, și speră ca aceasta să le ofere mai multe indicii cu privire la ce s-a întâmplat.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri