Ultimul interviu al lui Boris Nemţov: "Când puterea e concentrată în mâinile unui singur om, totul sfârşeşte cu o catastrofă absolută"

Data publicării:
boris nemtov facebook

„Cu siguranţă atunci când puterea este concentrată în mâinile unui singur om şi acest om conduce întotdeauna, totul sfârşeşte cu o catastrofă absolută. Absolut! Repet, este o criză prefabricată. Acest lucru este evident dacă te uiţi în jur la cum s-au dezvoltat alte state. Vezi Rusia în criză, în acelaşi timp, în America este o creştere de 4%, China de 7%, Europa de 1,5%”, a spus el.

Boris Nemţov, cel mai înverşunat opozant al lui Vladimir Putin, a fost ucis. Anchetatorii: Asasinatul a fost minuţios planificat

Acesta a fost ultimul interviu pe care Boris Nemţov l-a dat înainte de a fi asasinat. Voia să promoveze Marşul Primăverii, manifestaţia programată pentru mâine împotriva administraţiei lui Vladimir Putin. A făcut apel la oameni să iasă cât mai mulţi în stradă şi a cerut opoziţiei să fie unită în faţa provocărilor venite de la Kremlin:

„Pentru ca această ţară să depăşească această criză sunt necesare reforme politice importante. Ca să spunem lucrurilor pe nume, este nevoie de alegeri oneste cu participarea opoziţiei, abrogarea cenzurii pentru a pune capăt acestei propagande absolut mizerabile şi mincinoase care a dat peste cap şi a mâncat minţile poporului rus”.

Boris Nemţov a fost vicepremier în mandatul lui Boris Elţin, în anii '90, și a fost considerat un posibil succesor al acestuia.

În final, primul preşedinte rus ales liber l-a preferat pe fostul șef al KGB-ului, Vladimir Putin. După ce acesta a ajuns la putere în 2000, Boris Nemțov a devenit unul dintre cei mai activi opozanţi ai preşedintelui. A criticat deseori guvernul şi corupţia larg răspândită. A fost reținut de mai multe ori de forțele de ordine în timpul protestelor, i s-au făcut percheziții și telefoanele i-au fost puse sub ascultare.

Nu a renunţat la luptă şi anul trecut a fost unul dintre cei care au susţinut cu vehemenţă calea proeuropeană adoptată de Ucraina. În plus, s-a declarat împotriva anexării Crimeei de către Rusia:

„Trebuie să spunem nu războiului! Trebuie să spunem stop prostiei! Trebuie să spunem Rusia şi Ucraina fără Putin! Rusia şi Ucraina fără Putin!”

Într-un alt interviu, Boris Nemţov a declarat că se teme de preşedintele rus Vladimir Putin şi nu excludea posibilitatea unui atentat împotriva sa, tocmai din cauza opoziţiei sale faţă de războiul din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri