Un activist chinez, condamnat la 8 ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”

Data actualizării: Data publicării:
wu gan

Un tribunal din China l-a condamnat marţi pe bloggerul Wu Gan, un proeminent activist pentru drepturile omului, la 8 ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”, relatează Agerpres.



Potrivit Tribunalului din Tianjin (nord), Wu Gan „a devenit treptat nemulţumit de sistemul politic din ţară şi i-a venit ideea de a submina puterea de stat”.

Potrivit aceleiaşi instanţe, Wu a folosit internetul şi alte reţele pentru a-şi propaga ideile şi a se implica în activităţi infracţionale pentru răsturnarea puterii de stat, a sistemului socialist şi pentru a pune în pericol stabilitatea socială şi politică.

Wu era cunoscut drept 'măcelarul super-vulgar', supranume pe care şi l-a atribuit după ce a luat apărarea unei femei care îşi ucisese cu lovituri de cuţit violatorul, un cadru al Partidului Comunist.

Într-un caz separat, la Changsha (centru), avocatul Xie Yang, al cărui caz atrăsese atenţia presei occidentale, a fost de asemenea condamnat marţi pentru subversiune, dar cu suspendare a pedepsei, după ce a acceptat să se recunoască vinovat.

Wu Gan şi Xie Yang au fost arestaţi în 2015 în cadrul unei ample operaţiuni care a vizat sute de avocaţi, jurişti şi militanţi care se ocupau de dosare sensibile. Majoritatea au fost eliberaţi, dar mai mulţi au fost condamnaţi la închisoare. Wu Gan, în vârstă de 44 de ani, a primit pedepsa cea mai severă din acest grup de disidenţi, supranumit '709'.

După ce a fost ţinut timp de şase luni fără posibilitatea de a comunica cu exteriorul, Xie Yang a acuzat poliţia, prin intermediul avocaţilor săi, de tortură, suscitând reacţia mai multor state occidentale la începutul anului.

În luna mai, în timpul procesului, calificat drept mascaradă de asociaţii de apărare a drepturilor omului, Xie Yang şi-a recunoscut vinovăţia şi şi-a retras acuzaţiile, iar marţi a prezentat scuze in instanţă pentru că ar fi indus în eroare opinia publică în 'chestiunea torturii'.

Soţia sa şi cele două fiice ale lor au părăsit clandestin China la începutul anului, instalându-se în SUA.

Amnesty International a criticat regimul chinez pentru sentinţele dictate marţi împotriva unor disidenţi, inclusiv pentru faptul că acestea au fost pronunţate în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou, când opinia publică internaţională este mai puţin vigilentă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri