Un alpinist a murit, iar altul este dispărut pe Everest

Data publicării:
Aerial View Of Mount Everest
Muntele Everest a „crescut” cu aproape un metru. Foto: Gulliver/Getty Images

Un alpinist american a murit în apropierea vârfului Everestului duminică, au anunțat operatorii de turism din Nepal, în timp ce un alpinist din India este dispărut, informează DPA.

Aerial View Of Mount Everest
Foto: Gulliver/Getty Images

Roland Yearwood, în vârstă de 50 de ani, din Statele Unite, făcea parte dintr-o expediție condusă de o companie britanică de ghizi ce are ca obiectiv să ajungă la vârful de 8.848 de metri, a declarat Murari Sharma, directorul general al partenerului local al companiei, scrie Agerpres.

Potrivit Kyodo, el a murit când se afla la altitudinea de 8.400 de metri, zonă cunoscută popular sub denumirea ''Balcon'', o mică platformă unde alpiniștii se pot odihni.

"Yearwood era unul dintre cei patru americani din echipă", a spus Sharma, adăugând că doi ghizi de alpinism au fost trimiși pentru a recupera corpul.

Este vorba de al treilea deces din sezonul de ascensiuni de primăvară din acest an pe cel mai înalt vârf din lume.

Ravi Kumar, un alpinist indian de 26 de ani, lipsește de duminică. El ajunsese în vârful muntelui sâmbătă la ora 01:28 p.m., dar până la căderea nopții nu ajunsese la Tabăra 4 (situată la 7.950 metri), unde majoritatea alpiniștilor rămân noaptea după o urcare reușită, după cum scriu Kyodo și The Himalayan Times.

Un cățărător nepalez de 85 de ani a murit la tabăra de bază din Everest acum două săptămâni în timp ce încerca să devină cea mai în vârstă persoană care escaladează muntele.

Un veteran alpinist elvețian, Ueli Steck, care încerca să urce pe munte printr-o rută nouă a murit luna trecută.

Nepalul a eliberat permise unui număr de 375 de alpiniști pentru escaladarea Everestului, cel mai mare număr într-un singur sezon din 1953, când Tenzing Norgay (Nepal) și Edmund Hillary (Noua Zeelandă) au devenit primii alpiniști care au ajuns în vârf.

Aproximativ 5.000 de alpiniști au mers pe urmele lor și aproximativ 300 au murit în această încercare.

Între timp, urcarea celui mai înalt munte din lume a devenit mai dificilă, după ce alpiniștii au confirmat prăbușirea așa-numitei Hillary Step, o stâncă aproape verticală considerată a fi cel mai provocator obstacol pentru cățărători în drumul lor spre vârf.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri