Un astronaut i-a descris lui Macron cum se văd din spațiu daunele climatice de pe Terra: „Am văzut regiuni întregi arzând”

Data actualizării: Data publicării:
turism spatial
Foto: Gettyimages

Într-o conversaţie video purtată joi de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), astronautul Thomas Pesquet i-a descris preşedintelui francez Emmanuel Macron daunele climatice pe care le-a văzut din spaţiu pe Terra în a doua sa misiune pe orbită.

„Vedeţi cu adevărat consecinţele schimbărilor climatice, urme tangibile?”, a întrebat şeful statului din biroul său.

„Din păcate da, domnule preşedinte. Prin hubloul Staţiei Spaţiale se vede clar fragilitatea Pământului, o oază cu resurse limitate, şi efectele nocive ale activităţilor umane, poluarea râurilor, poluarea atmosferică”, a răspuns astronautul, aflat în imponderabilitate în staţia spaţială.

Thomas Pesquet urmează să se întoarcă pe Terra în următoarele zile, însă data exactă nu a fost încă anunţată.

„Am văzut regiuni întregi arzând, Canada, California acoperite de un nor de fum, flăcări pe care le-am observat cu ochiul liber la 400 kilometri atitudine, acelaşi lucru în sudul Franţei, în Grecia şi în bazinul Mediteranei”, a continuat el, descriind de asemenea „spectacolul trist al furtunilor tropicale care se succed una după alta”.

Citește și: Încălzirea climei din cauza activităților umane, principala sursă a incendiilor de vegetație din vestul SUA

„Aţi văzut schimbări comparativ cu ultima dumneavoastră misiune?”, a continuat Emmanuel Macron. „Da, aceste fenomene meteorologice se accelerează într-un mod îngrijorător”, a subliniat Pesquet, în timp ce şeful statului a rămas tăcut o clipă.

„Sperăm că vom putea lua măsurile necesare pentru ca planeta să rămână locuibilă pentru toată lumea”, a încheiat Pesquet, propunându-i o nouă discuţie la următoarea sa amerizare.

„Trebuie să grăbim mult mai mult angajamentele şi implementarea lor. Acesta este obiectivul acestui COP26 şi a ceea ce încercăm cu toţii să facem la nivel naţional, regional şi european", a conchis preşedintele.

Thomas Pesquet a reamintit şi obiectivele următoarelor misiuni spaţiale, în special „întoarcerea pe Lună într-un mod mai durabil pentru a stabili o bază acolo şi, în câţiva ani, o misiune pe Marte, pentru a vedea dacă ceea ce s-a întâmplat cu această planetă - pierderea atmosferei- i se poate întâmpla şi Terrei”.

Citește și: VIDEO Cântecul Gretei Thunberg pentru liderii lumii: „Băgați-vă criza climatică în fund”

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri