Un ateu din Nigeria a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru blasfemie în comentarii pe Facebook

Data publicării:
femeie arată o fotografie spre cameră
Soția lui Mubarak Bala, ținând în mână o fotografie a acestuia. Bala a primit o condamnare de 24 de ani de închisoare pentru blasfemie, după ce a publicat niște comentarii pe Facebook. Foto: Profimedia images

Un ateu nigerian, cunoscut pentru opoziția sa deschisă și pentru criticile față de religia organizată, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare, marți, după ce a pledat vinovat în procesul în care era acuzat de blasfemie, relatează CNN. Acuzațiile la adresa lui Mubarak Bala au fost aduse ca  urmare a unor comentarii publicate pe Facebook, în aprilie 2020, critice față de Islam și pe care autoritățile din regiunea Kano, în nordul Nigeriei, le-au interpretat ca fiind blasfemii și insulte la adresa religiei, a spus avocatul său.

Bărbatul a fost întrebat în timpul procesului dacă a fost obligat sau constrâns să pledeze vinovat la cele 18 acuzații și a răspuns că a făcut acest lucru liber.

Bala care conduce Asociația Umanistă a Nigeriei, a fost arestat în propria casă în nordul statului Kaduna, în urmă cu doi ani, iar apoi mutat în regiunea vecină, Kano, majoritar musulmană și conservatoare.

Asociația Umanistă a Nigeriei a transmis, marți, că acceptarea vinovăției de către Bala nu a fost parte a strategiei stabilite cu echipa de avocați și că ea a fost o surpriză pentru cei care îl reprezentau pe bărbat.

„Este foarte probabil că a fost intimidat sau păcălit pentru a pleda vinovat, sperând că astfel ar putea primi o pedeapsă mai ușoară”, au mai spus cei de la Asociație.

Avocatul lui Bala a spus, marți, că sentința este „revoltătoare” și că o va contesta.

Condamnările pentru blasfemie nu sunt o noutate în regiunea Kano, acolo unde funcționează Sharia pusă în aplicare de o poliție religioasă cunoscută drept Hisbah.

Nu este nici primul caz în care sunt date astfel de sentințe – în urmă cu doi ani, un bărbat a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru că a trimis un mesaj pe whatsapp, considerat „blasfemiator la adresa Profetului”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri