Un bărbat care a fost condamnat pe nedrept la 45 de ani este bucuros că a ieșit din închisoare după 33 de ani. Povestea lui Daniel

Data actualizării: Data publicării:
barbat in inchisoare
Celor cinci li se va permite să părăsească Iranul după ce fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari, aflate în Coreea de Sud, vor fi deblocate. FOTO: Profimedia Images

Un bărbat a fost eliberat din închisoare după ce a ispășit 33 de ani pentru o faptă despre care procurorii din Los Angeles spun acum că nu a comis-o, după ce au analizat dovezile dezvăluite de un alt prizonier, în urmă cu șase ani.

Daniel Saldana a fost condamnat la 45 de ani de închisoare după ce el și alți doi indivizi au fost condamnați pentru tentativă de omor în urma unui incident din 1989 în care a fost implicat un grup de șase elevi de liceu, confundați cu membrii unei bande. S-au tras focuri de armă și doi elevi au fost răniți.

Dar o reexaminare a cazului din acest an „a stabilit că Daniel Saldana este nevinovat pentru faptele pentru care a fost condamnat și pentru care a petrecut 33 de ani în închisoare”, a declarat procurorul districtual din Los Angeles George Gascón într-o conferință, potrivit CNN.

„Nu mi-am pierdut niciodată speranța”, a spus Saldana în conferința de presă. „Sunt nevinovat sută la sută, am spus asta din prima zi”, a spus el.

Dovezile exoneratoare au fost dezvăluite în timpul unei audieri de eliberare condiționată din 2017 cerută de unul dintre co-inculpații lui Saldana, Raul Vidal. Acesta a spus comisiei de eliberare condiționată că Saldana nu a participat la incidentul armat și că nici măcar nu făcea parte din grupul respectiv.

Noile informații nu au ajuns la cunoștința lui Saldana sau a avocatului său.

Vidal a fost eliberat condiționat și apoi deportat, pentru că se afla ilegal în SUA, și nu a mai putut fi contactat.

Abia anul acesta în februarie, declarația lui a fost prezentată biroului lui Gascón de către Consiliul de audieri pentru eliberări condiționate din California, care și-a schimbat între timp componența.

„Această informație era în mod clar o informație exoneratoare, care ar fi trebuit să ajungă la Saldana sau la avocatul său, dar nu s-a întâmplat asta. Acest eșec de a investiga problema încă din 2017 l-a mai costat pe Saldana încă șase ani de închisoare”, a spus Gascón.

„Știam doar că într-o zi va veni asta. Sunt atât de recunoscător și îi mulțumesc lui Dumnezeu”, a spus Saldana.

Gascón a dat vina pe mulți oameni pentru întârzierea îndeplinirii actului de justiție, inclusiv pe comisia de eliberare condiționată și pe procurorul care a participat la audiere „dar, aparent, nu a făcut nimic”. Acel procuror nu mai lucrează în prezent, a spus el.

Potrivit legii din California, Saldana are dreptul la despăgubiri pentru că a fost condamnată pe nedrept. Avocatul său a spus că, în mod absolut surprinzător, el nu pare supărat pe ce s-a întâmplat, fiind mai curând bucuros că este liber.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri