Un bărbat care a ucis o gorilă celebră a riscat închisoarea pe viață, dar până la urmă a primit doar 11 ani de detenție

Data actualizării: Data publicării:
gorila Rrafiki
Gorila Rafiki FOTO: Uganda Wildlife Authority

Un bărbat care a ucis cea mai cunoscută gorilă de munte din Uganda, Rafiki, a fost fost condamnat la 11 ani de închisoare.

Felix Byamukama a recunoscut că a intrat ilegal într-o zonă protejată și a omorât gorila. Inițial, Byamukama a spus că gorila l-a atacat și că a trebuit să-l omoare pe Rafiki în scop de autoapărare, potrivit BBC NEWS, care citează autorități din Uganda.

Gorilele de munte sunt o specie pe cale de dispariție, cu doar 1.000 de exemplare rămase în viață.

Ulterior s-a stabili că Byamukama a ucis și alte animale în rezervația în care se afla gorila.

În primă fază, bărbatul a spus că, împreună cu alte trei persoane, a plecat în Parcul Național Bwindi Impenetrable cu intenția de a vâna animale mai mici, dar că l-a ucis pe Rafiki în scop de autoapărare, când a fost atacat. 

Investigațiile au arătat că Rafiki a fost ucis cu un obiect ascuțit, care i-a pătruns în organele interne. Gorila a dispărut pe data de 1 iunie, iar a doua zi cadavrul său a fost descoperit de o echipă de căutare.

Anchetatorii l-au găsit pe Byamukama într-un sat din apropiere, unde au fost descoperite și echipamente de braconaj.

Byamukama va executa simultan mai multe pedepse, rezultând o pedeapsă finală de 11 ani de închisoare, mult mai mică decât închisoarea pe viață preconizată. Bărbatul a scăpat „ieftin” doar pentru că a fost judecat într-un tribunal special pentru animale sălbatice.

Gorila ucisă avea în jur de 25 de ani și era liderul unui grup de 17 gorile de munte. Angajații parcului spun că toate aceste gorile sunt obișnuite cu contactul uman.

Gorilele de munte reprezintă o atracție turistică importantă și, implicit, o sursă de venit pentru Parcul Bwindi. Rafiki era starul parcului și era foarte prietenos cu oamenii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri