Un bărbat condamnat pe viață pentru crimă a fost eliberat după 22 de ani, după noi dovezi prezentate într-un podcast

Data actualizării: Data publicării:
Adnan Syed
Adnan Syeda fost eliberat după 22 de ani, după noi dovezi prezentate într-un podcast. FOTO: captură BBC

Condamnarea pe viață a unui bărbat care era în închisoare de 22 de ani sub acuzația că și-a ucis iubita a fost anulată de un judecător american, după ce au fost admise probe noi prezentate într-un podcast.

Decizia a fost luată luni, 19 septembrie, în dosarul în care Adnan Syed, în vârstă de 41 de ani, fusese condamnat la închisoare pe viață pentru omor.

Syed a fost condamnat în 2000 pentru uciderea fostei sale iubite Hae Min Lee (18 ani) în Baltimore, pe coasta de est a SUA, scriu The Guardian și BBC.

Tânăra a fost sugrumată și ucisă. Cadavrul ei a fost găsit în Leakin Park,, în februarie 1999.

Luni, judecătoarea Melissa Phinn, de la instanța din Baltimore, statul american Maryland, a admis cererea procurorului și a anulat sentința împotriva lui Adnan Syed, „în interesul dreptății și justiției”, după ce, săptămâna trecută, procurorii au cerut un nou proces, pe baza unor informații noi despre alți doi posibili suspecți.

Procurorii au susținut că Syed merită „un nou proces în care să fie apărat corespunzător și să poată fi prezentate cele mai noi probe”.

Bărbatul a spus mereu că este nevinovat, dar procurorii au susținut că el și-a ucis iubita deoarece se despărțise de el. Însă, în 2014, podcastul Serial a readus în discuție cazul, prezentând dovezi care susțineau posibila nevinovăție a bărbatului. Seria a fost creată de Sarah Koenig, un producător radio și fost reporter la Baltimore Sun, care timp de un an a cercetat cazul și a transmis concluziile în segmente de o oră.

În 2016, un judecător a anulat condamnarea lui Syed și a dispus un nou proces, decizie menținută de Curtea de Apel Specială din Maryland în 2018, dar anulată de Curtea de Apel, un an mai târziu. În urma unei investigații a procurorilor care a descoperit noi dovezi, un judecător a anulat din nou condamnarea lui Syed, pe 19 septembrie 2022. El a fost plasat în arest la domiciliu, cu monitorizare GPS. Acum, parchetul trebuie să decidă dacă inițiază un nou proces sau renunță la acuzații.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri