Un bărbat a luat rabie după ce a fost muşcat de un liliac

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_365129159

Ministerul Sănătăţii din Costa Rica a anunţat miercuri un caz de rabie umană la un bărbat care a fost muşcat de un liliac şi care nu s-a prezentat la timp la un centru medical, relatează EFE și Agerpres.

shutterstock_365129159
Caz de rabie umana la un barbat care a fost muscat de un liliac Foto: Shutterstock


Ministerul Sănătăţii a explicat că bărbatul a fost muşcat de mână la 15 de august când a atins un liliac la vizitarea unei peşteri din localitatea Dota, la 60 de kilometri sud-est de San José.

Pacientul, în vârstă de 43 de ani, se află în stare delicată la Unitatea de Îngrijiri Intensive al unui spital din San Jose.

Potrivit Ministerului, după ce a fost muşcat pacientul nu s-a prezentat la un centru medical şi nu a simţit în zilele următoare niciun simptom, însă două săptămâni mai târziu a început să aibă dureri, să-i amorţească mâinile, să manifeste slăbiciune musculară, stare de ameţeală, tulburări de orientare şi dificultăţi la înghiţire.

În această situaţie, el a decis să se prezinte la medic unde i s-a aplicat protocolul corespunzător acestor cazuri.

Daniel Salas, directorul pentru Supraveghere Epidemiologică din cadrul Ministerului, a declarat că este vorba de un caz "izolat" şi a făcut apel populaţiei să nu se apropie de animale sălbatice şi în caz de muşcătură să se prezinte imediat la medic.

Potrivit datelor oficiale, Costa Rica a înregistrat două cazuri de rabie umană în 2001, şi un caz în anii 2004, 2014 şi 2018. Înainte de cei doi pacienţi din 2001, ultimul caz documentat datează din 1970.

Rabia este o infecţie virală produsă de un virus care atacă în principal sistemul nervos central, provocând o encefalomielită virală progresivă, aproape întotdeauna mortală, avertizează Ministerul.

Transmiterea rabiei, sau a turbării, se face prin salivă în urmă muşcăturii unui animal infectat şi afectează atât oamenii, cât şi animalele cu sângele cald.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri