Un bloc de piatră de 100 de kg s-a desprins din Zidul Plângerii și a căzut în zona de rugăciune

Data publicării:
piatra zidul plangerii - times of israel
Foto: Times of Israel

O piatră de mari dimensiuni, dislocată din Zidul Plângerii din Ierusalim - considerat locul cel mai sacru al iudaismului -, s-a prăbuşit luni în zona de rugăciune. Piatra a căzut în zona de rugăciune mixtă, destinată atât bărbaţilor cât şi femeilor.

piatra zidul plangerii - times of israel
Foto: Times of Israel

Nu au fost persoane rănite în urma incidentului, surprins de camerele de luat vederi şi relatat de presa israeliană. Totuși, piatra a căzut în apropierea unei femei de 79 de ani care se ruga. Ea spune că nu a auzit și nu a simțit nimic până când nu s-a trezit cu piatra la picioarele sale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Primăria Ierusalimului a anunţat închiderea unei porţiuni din Zidul Plângerii luni dimineaţă, în urma acestui incident, care a survenit la o zi după Tisha B'Av, zi de post în religia iudaică pentru comemorarea distrugerii a două temple străvechi.

Rabinul Zidului, Shmuel Rabinovitch, a spus că un astfel de eveniment nu a mai avut loc în ultimele decenii, potrivit publicaţiei Times of Israel.  Un arheolog care a inspectat luni zona a avertizat că întreg Zidul Plângerii reprezintă un pericol, iar publicul ar trebui să stea departe. Arheologul a observat numeroase crăpături în alte părți ale zidului și se teme că e doar o chestiune de timp până când un alt bloc de piatră se se disloce și să se desprindă. „Alte pietre ar putea oricând să cadă în capul oamenilor”, a spus arheologul.

Zidul Plângerii este situat la picioarele Muntelui Templului, considerat cel mai sacru loc al iudaismului. Tot pe Muntele Templului se află şi Moscheea Al-Aqsa, cel de-al treilea loc sacru al religiei islamice. În condițiile în care specialiștii își dau cu părerea ce ar fi putut cauza fenomenul - vegetația care a crescut în zid, umezeala sau un defect de construcție, un reprezentant al conducerii moscheei al-Aqsa a infirmat orice posibilitate ca cineva de pe Muntele Templului să fi împins blocul de piatră, scrie Times of Israel.

Se consideră că Zidul Plângerii este o porține rămasă din vechiul Templu al lui Solomon, construit în secolul al X-lea î. Ch., dar care ulterior a cunoscut distrugeri și reconstrucții. Are milioane de vizitatori pe an, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Israel.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri