Un deținut condamnat la moarte nu are dreptul la o execuție lipsită de durere, a decis Curtea Supremă din SUA

Data publicării:
russel

Curtea Supremă din SUA a decis că un condamnat la moarte pentru crimă, care își așteaptă execuția în statul Missouri, nu are dreptul la „o moarte lipsită de durere”, relatează BBC News.

Decizia instanței dă undă verde executării lui Russel Bucklew, un deținut care a solicitat să fie ucis în camera de gazare și să nu i se administreze injecția letală, invocând o boală neobișnuită de care ar suferi.

Bucklew, în vârstă de 50 de ani, susține că injecția letală este o pedeapsă „neobișnuit de crudă”, care ar trebui interzisă prin lege. Deținutul a încercat să motiveze refuzarea injecției letale spunând că suferă de o afecțiune congenitală care i-ar cauza dureri atroce dacă ar fi executat astfel.

Bucklew susține că are mai multe tumori puternic irigate de vase de sânge, la nivelul gâtului și feței, care s-ar putea rupe în timpul execuției, cauzându-i astfel dureri extreme și l-ar sufoca.

Însă judecătorii Curții Supreme au decis, luni, că procesul este doar o tactică prin care Bucklew încearcă să își amâne execuția și au concluzionat că era datoria deținutului să demonstreze că o altă metodă de executare nu i-ar cauza dureri la fel de mari, lucru pe care le nu l-a făcut.

Mai mult, instanța a expus, în motivarea sentinței, că „al optulea amendament din constituție interzice pedepsele cu moartea crude și neobișnuite, însă nu le garantează deținuților o moarte lipsită de durere. Sunt tolerate metode de execuție precum spânzurarea, care implică un risc semnificativ de durere, în timp ce sunt interzise metodele care intensifică execuția prin adăugarea terorii, a durerii și a umilirii”.

Russel Bucklew a fost condamnat la moarte în 1996, pentru viol, răpire și crimă, după ce și-a atacat fosta iubită, pe partenerul acesteia și fiul ei de șase ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri