Un falsificator de documente din Spania i-a făcut lui Brad Pitt buletin românesc

Data actualizării: Data publicării:
carti de identitate cu fotografia lui brad pitt
Un falsificator de documente din Spania i-a făcut lui Brad Pitt buletin românesc FOTO: Poliția Națională Spaniolă

Un cetățean leton, considerat de autoritățile din mai multe țări drept cel mai talentat falsificator de documente din Europa, a fost arestat săptămâna aceasta în Spania. Era dat în urmărire de autoritățile din țara natală, după ce a reușit să evadeze în urmă cu un an, reușind să ajungă în Spania cu o identitate falsă, unde și-a continuat activitatea. Polițiștii spanioli i-au găsit în casă inclusiv o carte de identitate românească a actorului Brad Pitt, o mostră foarte bine realizată cu care letonul își convingea clienții.

Potrivit El Pais, autoritățile spaniole au fost avertizate încă de anul trecut că pe teritoriul Spaniei s-ar putea afla un falsificator de documente căutat de autoritățile din mai multe țări europene. Acesta reușise să evadeze în vara anului trecut, când polițiștii l-au scos din arest și l-au dus la o audiere în instanță.

Anchetatori din Spania, Letonia și Polonia, au declanșat „Operațiunea Riga”, pentru prinderea infractorului. În decursul anchetei, au descoperit că falsurile realizate de acesta erau aproape perfecte. A falsificat cărți de identitate sau permisele de conducere din țări precum România, Franța, Letonia, Cehia, Belgia, Portugalia, Lituania sau Țările de Jos. De asemenea, a mai falsificat și carduri de sănătate, certificate de handicap, abonamente sau certificate Covid. El și-a creat 25 de identități diferite pe care le folosea separat pentru închirieri de apartamente sau operațiuni de tip bancar. Avea chiar și o legitimație falsă de căpitan de vas.

Identitățile multiple i-au permis să trăiască vieți paralele. Avea câte o soție în China, Germania și Letonia, și cu cel puțin una din ele are și copii. Pe toate le sprijinea financiar.

În Benalmádena, în Spania, acolo unde se stabilise după fuga din Letonia, avea o iubită, arestată și ea pentru complicitate. „Este o persoană foarte sociabilă, cordială, capabilă să stabilească legături cu oricine. Și toți sunt dornici să-l ajute”, a declarat Maris Priednieks, ofițer din structura de combatere a crimei organizate din poliția letonă.

Odată ajuns în Spania, bărbatul și-a procurat rapid toată aparatura și materialele necesare pentru falsuri. Fidelitatea documentelor i-a surprins pe polițiști. „Nu am văzut niciodată așa ceva, de o calitate atât de bună. Falsurile lui sunt aproape nedetectabile”, spune Manuel Arias, inspectorul șef al grupului de investigare din Poliția Națională spaniolă. Această structură l-a arestat pe fugar, în urmă cu câteva zile, în timp ce acesta dormea ​​în apartamentul închiriat.

Agenții spanioli i-au găsit în casă 10.150 de euro și 86 de documente false, din care opt pe numele său. În catalogul pe care îl prezenta clienților erau documente de identitate din România, Franța sau Letonia, cu numele și fotografia actorului Brad Pitt.

Autoritățile cred că, pe lângă faptul că îi asigura un trai îmbelșugat, falsificarea de documente îl pasiona cu adevărat pe acest bărbat. Din anchetă a rezultat că el exersa zilnic activitatea pe care ar fi deprins-o de pe YouTube.

Clienții îl contactau pe Telegram sau prin darkweb și îi plăteau sume cuprinse între 500 și 800 de euro pentru fiecare document. Profilul cumpărătorilor era foarte variat: de la persoane care nu aveau permis și doreau să conducă, la migranți ilegali care doreau să rămână în Europa sau infractori dați în urmărire.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri