Un fost premier revine la putere în Pakistan

Data publicării:
nawaz 1

Răsturnat de la putere în 1999 de generalul Pervez Musharaff, în urma unei lovituri de stat, Nawaz Sharif este gata să conducă Executivul.

Va fi un executiv de coaliţie care va avea de rezolvat probleme economice şi de securitate, înt-o ţară măcinată de revolta talibanilor şi a cărei stabilitate depinde şi de situaţia din Afganistan. Nawaz Sharif a făcut apel la unitate: „De dragul naţiunii, de dragul celor 180 de milioane de locuitori ai Pakistanului, şi pentru a pune capăt raţionalizărilor de energie, şomajului, sărăciei şi inflaţiei, le cer tuturor opozanţilor să colaboreze cu noi."

Victoria lui Nawaz Sharif este certă cel puţin în provincia sa natală, Punjab, care concentrează două treimi din populaţia ţării. Pe următoarele locuri s-au clasat Mişcarea pentru Justiţie a fostului star al crichetului Imran Khan şi Partidul Poporului, aflat la putere în ultimii cinci ani.

Rata de participare la vot a fost uriaşă, de 60 până la 80 %. Şi asta în pofida atentatelor care au îndoliat ziua alegerilor, soldate cu cel puţin 29 de morţi şi zeci de răniţi. Scrutinul a marcat un punct de cotitură pentru Pakistan, stat care deţine bomba atomică şi este aliat al Statelor Unite, în lupta împotriva terorismului. A fost pentru prima oară în istoria ţării când tranziţia de la un guvern civil la altul s-a făcut în mod democratic, prin alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri