Sari la conținut

Un gaz toxic ar fi fost dispersat asupra unui oraș unde a fost doborât un elicopter rus

 

Un purtător de cuvânt al Apărării Civile din Siria a declarat pentru Reuters că 33 de persoane, în majoritate femei și copii, au fost afectați de gaz în Saraqeb.

Serviciul, care se prezintă drept o organizație neutră de cercetare și salvare formată din voluntari, a postat o înregistrare video pe YouTube care arată mai mulți bărbați care au dificultăți de respirație și cărora li se pun măști de oxigen de către persoane în uniforme civile de apărare.

Angajați ai Apărării Civile din Siria, care s-au deplasat la locul atacului, au afirmat că bănuiesc că este clor, dar că nu pot verifica.

Butoaie de mărime medie cu gaze toxice au căzut (în zonă). Apărarea Civilă Siriană nu a fost în măsură să determine tipul de gaz, a declarat purtătorul de cuvânt.

Guvernul sirian și rușii, aliații săi, nu au făcut deocamdată comentarii. Atât guvernul, cât și opoziția din Siria au dezmințit folosirea de arme chimice în cursul războiului civil ce durează de cinci ani. Occidentul acuză guvernul sirian că este responsabil de atacuri cu clor și alte substanțe chimice. Guvernul sirian și Rusia i-au acuzat pe rebeli de folosirea gazelor toxice.

Supraveghetori de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) au afirmat că bombe-butoi au căzut la Saraqeb luni seara, rănind un mare număr de civili.