Un general nord-coreean şi Ivanka Trump, la ceremonia de încheiere a JO de la Pyeonchang

Data actualizării: Data publicării:
ivanka la jo twitter
FOTO: Twitter

Generalul nord-coreean Kim Yong-chol şi fiica lui Donald Trump, Ivanka, au asistat duminică la ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă, o nouă ilustrare a „Jocurilor Păcii” promovate de Seul, precedată însă de un schimb de replici dure între Washington şi Phenian, relatează AFP.

ivanka la jo twitter
FOTO: Twitter

Potrivit unor imagini din zona VIP a stadionului olimpic sud-coreean, Moon Jae-in a strâns mâna Ivankăi Trump, iar imediat după aceea pe a generalului Kim Yong-chol, aşezat cu un rând în spatele fiicei preşedintelui american, potrivit News.ro.

Însă reprezentanţii Coreei de Nord şi Statelor Unite par să nu fi intrat în contact direct.

Anterior, delegaţia nord-coreeană, condusă de generalul controversat, considerat un ”criminal de război” de opoziţia sud-coreeană, a fost primită de viceministrul Unificării de la Seul, Chun Hae-sung, la postul de frontieră Dorasan.

Venirea lui Kim Yong-chol a provocat furia opoziţiei conservatoare sud-coreene, pentru că el este suspectat că a ordonat să se tragă cu torpile în corveta sud-coreeană Cheonan în 2010, când au fost ucise 46 de persoane. Phenianul a respins mereu orice responsabilitate.

Câteva sute de persoane şi aleşi conservatori au manifestat în apropierea frontierei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi au solicitat ca Kim Yong-chol ”să ceară iertare familiilor victimelor”, potrivit unei banderole.

El nu este vizat de sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU, ci de sancţiuni unilaterale sud-coreene şi o blocare a activelor sale.

FRENEZIE DIPLOMATICĂ

Prezenţa la Pyeonchang a acestei delegaţii de opt membri este o ultimă ilustrare a freneziei diplomatice care a cuprins peninsula după ce Nordul a anunţat, spre surprinderea generală, pe 1 ianuarie, că va participa la JO de la Pyeongchang.

La ceremonia de deschidere, liderul nord-coreean Kim Jong-un a trimis-o pe sora sa Kim Yo-jong, care s-a aflat la doar câteva rânduri distanţă de vicepreşedintele american Mike Pence.

În cursul acestei prime vizite în Sud a unui membru al dinastiei care conduce Nordul de decenii, ea a l-a invitat pe Moon la un summit la Phenian. Acesta din urmă s-a ferit, până în prezent, să răspundă acestei invitaţii.

Moon s-a întâlnit cu Kim timp de o oră, a anunţat preşedinţia sud-coreană fără să ofere detalii.

Jucând cartea destinderii cu Sudul, unii experţi cred că Nordul a încercat să-şi poleiască imaginea, pentru a obţine o flexibilizare a sancţiunilor internaţionale ce-i sunt impuse din cauza programelor sale militare interzise şi de a încerca să creeze disensiuni între Seul şi Washington.

Însă, un semn că acest ”armistiţiu olimpic” nu a soluţionat nimic în dosarul nuclear, Donald Trump a anunţat noi sancţiuni unilaterale contra Coreei de Nord, care l-a acuzat că aduce ”norii războiului” deasupra peninsulei.

”Aşa cum am spus-o de multe ori, noi considerăm orice tip de blocadă un act de război contra noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială KCNA.

”Trump încearcă să ne facă să ne schimbăm prin aceste sancţiuni şi declaraţiie sale ostile, ceea ce-i arată ignoranţa în ceea ce ne priveşte”, a avertizat Ministerul nord-coreean.

”Noi avem deja armele noastre nucleare, o sabie a dreptăţii dragi pentru a ne proteja de acest fel de ameninţare a Statelor Unite”.

Noile sancţiuni vizează 50 de societăţi de transport maritim şi nave care, potrivit Executivului american ajută Phenianul să ocolească numeroase restricţii cărora le este supus regimul.

Preşedinţia sud-coreeană a dat asigurări, mai târziu, că, în cursul întâlnirii sale cu delegaţia nord-coreeană, Coreea de Nord s-a arătat ”dispusă” să poarte discuţii cu Statele Unite.

Delegaţia nord-coreeană ”a convenit că negocierile intercoreene şi relaţiile Nordului cu Statele Unite ar trebui să se îmbunătăţească în acelaşi timp”, a dat asigurări preşedinţia sud-coreeană într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri