Galerie Foto Un grup de urși polari, izolat de sute de ani, supraviețuiește într-un mediu atipic și oferă speranță în fața încălzirii globale

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0495022377
Urs polar în Groenlanda. Sursa foto: Profimedia Images

Urșii polari sunt printre animalele cele mai afectate de schimbările climatice, iar experții susțin că specia ar putea dispărea în următorii zeci de ani, pe măsură ce banchiza din regiunea arctică se topește. Cu toate acestea, cercetătorii care participau la un studiu finanțat de NASA au descoperit o populație izolată de urși polari în sudul Groenlandei, care supraviețuiesc deși platformele de gheață lipsesc din zonă în cea mai mare parte din an, scrie The Guardian.

Cercetătorii spun că acest grup de urși polari, pare să fie izolat de sute de ani de alte populații de urși polari, a rezistat datorită gheții provenite de la ghețarii care se descopun în mare.

Potrivit oamenilor de știință, deși se așteaptă la un declin puternic în rândul populației de urși polari din zona arctică, acest grup izolat oferă speranță, mai ales că actualele condiții din sud-estul Groenlandei sunt similare cu cele prognozate pentru zona arctică la sfârșitul secolului.

"Cred că ne pot învața ceva despre locul rar în care un mic număr de urși polari ar putea trăi când zona arctică rămâne fără gheață", spune Kristin Laidre, autor principal al studiului publicat în jurnalul Science.

Sursa foto: Profimedia Images
Sursa foto: Profimedia Images

Laidre și colegii ei scriu în Science despre deplasarea, genetica și demografia sub-populației de urși care trăiește pe coasta estică a Groenlandei, menționând că există două grupuri distincte, unul care trăiește mai la nord și altul care trăiește în sudul insulei.

Echipa spune că grupul de la sud îndeplinește criteriile pentru o nouă sub-populație de urși polari, menționând că animalele sunt cele mai izolate exemplare din regiunea arctică din punct de vedere genetic. Deplasările lor sunt limitate de relieful zonei.

"Sunt izolați din punct de vedere geografic, genetic și demografic, asta însemnând că nu interacționează cu alți urși", spune Laidre. "Din când în când, apare câte un imigrant care adaugă diversitate genetică grupului, însă pentru că sunt atât de izolați din punct de vedere geografic nu există un aport genetic semnificativ".

La prima vedere, condițiile din sud-estul Groenlandei pot părea nepotrivite pentru urși polari, pentru că gheața din apa marii este prezentă doar câteva luni pe an. Dar, pe măsură ce ghețarii din fiorduri se deplasează spre mare, gheața care se rupe poate da naștere unor platforme de gheață, oferind urșilor ceea ce Laidre numește "relief plutitor" de pe care urșii pot vâna întreg anul.

"Ce știm despre urșii polari este că nu pot supraviețui dacă au gheață în apă doar 100 de zile pe an", spune ea. "Motivul pentru care pot trăi în acest mediu izolat este pentru că au platforme de gheață suplimentare".

Nu este prima dată când au fost găsiți urși polari în alte zone glaciare, însă noul grup - care are câteva sute de membri - este neobișnuit pentru că are trăsăturile necesare pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, Kristin Laidre spune că asemenea habitate sunt rare și probabil vor suferi schimbări din cauza încălzirii globale, iar micul bazin genetic al urșilor din sudul Groenlandei ar putea deveni problematic dacă urșii imigranți încetează să apară.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...