Un laborator spațial, scăpat de sub control, s-ar putea prăbuși pe Pământ vineri. Resturile ar putea ajunge și pe teritoriul României

Data actualizării: Data publicării:
Tiangong 1 pamant laborator spatial china
FOTO: Shutterstock

Tiangong 1, laboratorul spaţial al Chinei scăpat de sub control, se îndreaptă vertiginos spre Pământ şi ar urma să intre în atmosferă vineri, peste două zile.

Riscul ca bucăţi din acesta să ajungă în zone populate sunt foarte mici, dar există. Din calculele Agenţiei Spaţiale Europene reiese că resturile acestui modul de dimensiunea unui autobuz se vor împrăştia inclusiv în apropierea României.

Experţii spun, totuşi, că traiectoria s-ar putea schimba oricând. În funcţie de cum se va dezintegra în aer, e posibil ca prăbuşirea să poată fi văzută cu ochiul liber. Va arăta ca o ploaie de meteoriţi.

„Fenomenul va fi cu siguranță văzut. E momentul în care stația se va rupe în bucăți datorită frecării cu atmosfera. Va fi o superbă ploaie de stele căzătoare, dar periculoasă, pentru că se pare că într-adevăr, asupra Europei și nordul Africii, resturi din aceste gunoaie cosmice să vină și peste noi. Teoretic e mai mare probabilitatea să se întâmple deasupra Pacificului. Să sperăm că bucațile nu vor fi atât de mari pentru a pune în pericol construcții. De data asta nu pot să zic optimist așa, ca nu avem a ne teme”, afirmă Alexandru Mironov, realizator Digi World.

În august 2016 a ieșit la iveală faptul că, după șase ani în spațiu și numeroase experimente, China nu a mai putut controla nava de 8,5 tone, care se va prăbuși necontrolat pe Terra.

„Cea mai mare parte din Tiangong va arde în atmosferă, dar unele fragmente mai voluminoase, cum ar fi rezervorul de combustibil, ar putea ajunge pe suprafața Pământului'', a declarat analistul spațial australian Morris Jones pentru DPA.

„Va arăta precum o minge de foc pe cer. Va putea fi observată și de pe Pământ'', adaugă Jones.

Nu este prima dată când resturi spațiale se prăbușesc pe Terra. În 1991, cel mai mare fragment dintr-o navetă spațială de pe stația spațială sovietică „Salyut 7'' s-a prăbușit în Argentina. Nu au fost persoane rănite.

În cazul în care „Tiangong 1'' va provoca pagube materiale sau omenești, China va fi făcută răspunzătoare, a declarat pentru DPA expertul spațial american Leonard Davis, în octombrie anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri