Un miliardar chinez care l-a criticat pe președintele Xi Jinping a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație ureche vopsită în steagul Chinei
Șeful unui think tank american e acuzat că e spion plătit de Beijing și că l-a manipulat pe un fost consilier al lui Trump. Foto: GettyImages

Un miliardar chinez cu afaceri în domeniul imobiliar, care a criticat felul în care președintele Xi Jinping a gestionat criza declanșată de noul coronavirus, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupție, scrie CNN. El dispăruse încă din martie, după ce publicase un eseu critic la adresa lui Xi. 

Un tribunal din Beijing l-a găsit vinovat pe Ren Zhiqiang de deturnare de fonduri (peste 16 milioane de dolari), luare de mită, abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 17 milioane de dolari la o companie de stat pe care a condus-o, potrivit CNN. 

Judecătorii l-au condamnat la 18 ani de închisoare și l-au amendat cu 620.000 de dolari. Instanța a spus că acuzatul „a recunoscut de bună voie acuzațiile” și că „acceptă verdictul curții după recuperarea integrală a prejudiciului creat”.

Tribunalele din China au o rată a condamnărilor de circa 99%, potrivit observatorilor independenți, arată CNN. Acuzațiile de corupție sunt cele mai frecvent întâlnite în cazul foștilor apropiați ai regimului comunist, care cad în dizgrație.

Condamnarea lui Ren Zhiqiang și pedeapsa grea aplicată par să transmită un mesaj către ceilalți membri ai elitei chineze, că nu va fi tolerată nicio critică la adresa peședintelui Xi Jinping.

Ren Zhiqiang, un miliardar de 69 de ani, retras din afaceri, și-a căpătat porecla de „Tunul” pentru modul incisiv și critic în care se exprimă la adresa autorităților chineze. În martie, el a scris un eseu în care, fără să-l numeacă direct, l-a făcut clovn pe președintele Xi Jinping.

„Nu am văzut un împărat arătându-și straiele cele noi, ci un clovn care s-a dezbrăcat de haine și a continuat să insiste că este împărat”, a scris Ren.

La scurt timp după publicarea eseului, miliardarul a dispărut.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri